Voimala: Jooga – tasapainoa vai vammoja?

Julkaistu torstaina 08.03.2012 13 147

Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa etsivät joogan oikeaa olemusta.

TV1 tiistaina 13.3. klo 21.55 - 22.45

Yle Areenassa 30 päivää

Onko jooga tie tasapainoon vai vakaviin vammoihin, kysyy Voimala. Miksi juuri jooga puhuttelee tämän ajan ihmistä?

Suomessa on ehkä maailman eniten joogeja väkilukuun suhteutettuna. Suomen erityispiirre on se, että astangajooga on lisännyt suosiotaan jatkuvasti 90-luvulta lähtien.

Joogasta on tullut itsestään huolta pitävän ihmisen harrastus. Jooga antaa lupauksen paremmasta elämästä: mieli rauhoittuu, verenpaine tasaantuu ja selkä notkistuu.

Joogan alalajeja on yhä enemmän: hot jooga, iyengarjooga, hathajooga, bikramjooga, yinjooga ja rajajooga.

 

Joogasta tullut bisnestä

Samalla kun joogasta on tullut massojen liikuntaa, sen filosofinen yhteys idän lähteeseen on liuennut yhä kauemmaksi.

Kun joogan pitäisi vapauttaa ihminen egon kahleista, niin lännen kaupallistunut joogabisnes on kääntänytkin sen suorituskeskeiseksi yksilökamppailuksi.

Maailman joogapiirejä ravisutti alkuvuodesta The New York Timesin artikkeli ”How Yoga Can Wreck Your Body”. Siinä tuotiin esiin millaisia vaaroja joogan perusasanat voivat aiheuttaa huonokuntoiselle liian innokkaalle aloittelijalle. Ylös-alaiset asennot, kuten päällä seisonnat voivat aiheuttaa vakavia vammoja harjaantuneillekin joogaajalle.

Artikkelissa kerrottiin guru-opettajista, jotka pystyvät opettamaan enää selällään maaten, koska vuosia kestänyt ankara treenaus on vammauttanut heidät.

 

Budolajeista joogaan

Millaisia kokemuksia kirjailija Maria Peuralla on intensiivisestä joogan harrastamisesta? Miksi tutkija Liina Puustinen on halunnut kouluttautua myös iyengarjooga-opettajaksi?

Mitä tapahtui, kun Sami Alanen löysi budolajien jälkeen joogaan? Mitä Matti Rautaniemi sai selville, kun hän teki uskontotieteen pro gradun astanga-harrastajien henkisistä ja hengellisistä pyrkimyksistä?

Ohjelman toimittavat Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa.

 

Muualla netissä:

Voimala

 

Suosittele147 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

tiistaina 13.03.2012

AIVAN mieletöntä skeidaa toi teidän esittely. "Samalla kun joogasta on tullut massojen liikuntaa, sen filosofinen yhteys idän lähteeseen on liuennut yhä kauemmaksi." - Asiahan on täysin päinvastoin. Me, ensimmäiset Astangajoogit lähdettiin idän lähteelle vasta tammikuussa -97, olimme täysin märkäkorvia kaikki vielä silloin. Itse aloitin Joogan vuonna 1991, mutta vasta n. 2006 aloin sisäistämään Astangan henkisen puolen niin hyvin että pystyin opettamaan sitä eteenpäin. Nyt 2012 ei salilla käy varmasti kovin montaa oppilasta vain kuntoilemassa. Siihen tämä harjoitus on aivan liian vaativa. Kuitenkin 6x viikossa harjoittelu eli herääminen lähes joka aamu 4.30, kontrolloitu ruoka ja lepo ja se valtava määrä prosessia jota mieli käy läpi. Päivittäinen rukoilu, mielen pitäminen Jumalassa, Filosofia opinnot, ne ovat aivan liian rankkoja asioita jos haluaisi vain kohentaa kuntoaan! Itsekin osaisin tehdä sellaisen ohjelman kuntosalille, josta olisi huomattavasti enemmän hyötyä ja tehoa kuin tässä Astangassa. Eli nythän me olemme vasta löytäneet syvemmän yhteyden idän lähteille koska suhteemme Patttabhi Joisin (Astangan Guru) perheeseen on muuttunut ystävyydeksi ja selkeäksi, molemminpuoliseksi luottamukseksi ja he pitävät Suomalaisista koska viemme traditiota mahdollisimman puhtaana eteenpäin. Tottakai jotkut opettajat ovat alkaneet sählätä joillain lisävälineillä ja väittävät että "Astangajooga sopii kaikille" - ei tietenkään sovi, mutta eivät he varmasti väitäkään opettavan samaa Astangajoogaa jota Intian lähteillä opetetaan.

Ja tuo selällään opettavat Guru-opet... miten palikoita te ihan oikeasti olette, että viittitte edes kirjoittaa jotain tuollaista? Työnnetäänkö heidät sängyssä saliin ja sieltä sitten osoittelevat kielellä asentojen kuvia joita oppilaiden pitää tehdä? Eikö teillä oikeasti ole omaa järkeä ollenkaan? Pakkohan sen on olla totta kun amerikassa se on kirjoitettu paperiin? OIKEESTI?

yt. Ilpo Koponen, Astangajooga opettaja, Helsinki

tiistaina 13.03.2012

Kevyempi vaihtoehto joogalle on Meditointi, jossa ei tarvitse seisoa päällään, nikamat eivät murru, eikä synny stressiä ja paineita.

Itse kävin Meditation perusluennolla, joskus 90-luvulla. En ole harrastanut meditointia tietoisesti, mutta olen huomannut, että jostakin alitajunnasta tulee "signaali", joka estää syyllistymästä "älyttömmiin tekoihin", kuten esimerkiksi Joogaan.

Kaikkea voi kokeilla, mutta mihinkään ei pidä hurahtua, eikä jäädä "uskomuksen uhriksi".

Lainaus Meditaatio-oppaasta.

Meditaatiolla voidaan tarkoittaa monia asioita. Toisille se voi olla keino löytää sisäinen rauha ja hiljaisuus. Toisille taas se voi olla tapa kokea olemisen ja rakastamisen hurmio. Joillekin toisille se voi olla henkinen tie valaistumiseen ja totuuden oivaltamiseen. Meditaatio on sisäinen kokemus, joka on jokaiselle ihmiselle yksilöllinen ja ainutlaatuinen.

Meditaatio on helppoa ja luonnollista meille jokaiselle. Olemme kaikki kokeneet sen joskus, tuon maagisen hetken, kun maailma oli kaunis ja ihmeellinen. Olemme vain unohtaneet tuon luonnollisen kokemuksen, unohtaneet polkumme sinne. Me voimme löytää tuon kokemuksen uudelleen tietoisesti, ja astua tuohon kokemiseen tilaan niin halutessamme.

Myös sinä voit löytää meditaation, ja kokea tämän elämän ihmeellisyyden. Voit kokea sisäisen hiljaisuuden ja rauhan. Voit kokea tietoisuuden, ja kaiken kanssa yhtä olemisen hurmion. Voit kokea kaiken sen rakkauden, jota olet aina halunnut kokea, ja eheyttää oman sydämesi. Meditaatio on myös avain totuuteen, ja olemassaolon salaisuuksien oivaltamiseen. Meditaation avulla voit viimein ymmärtää elämän ja olemisen mysteerejä.

Tie sinne on olemassa meissä kaikissa, meidän sisällämme. Kaikki meditaatiomenetelmät ovat vain keinoja saavuttaa tuo kokemus tietoisesti. Ne ovat meidän porttimme ja avaimemme meditaation rajattomaan maailmaan. Tuo tila on olemassa kaikissa meissä, ja se on aina avoinna kaikille meille. Voit milloin tahansa astua sinne, ja kokea olemisen kauneuden. Tie sisälläsi on aina auki sinulle.

Astu tälle rajattomalle polulle. Astu mahdollisuuksien maailmaan, ja koe meditaation ilo ja hurmio. Meditaatio on avain kaikkiin oviin, se on tie kaikkien ihmisten sydämiin. Avaa ovi sisimpääsi, avaa ovi kaikkeuteen, ja koe olemisen kauneus ja ihmeellisyys.
-------------

Löytyy netissä haulla >meditaatio opas <.
------------

keskiviikkona 14.03.2012

Jooga ei aiheuta vain ruumiillisia vammoja, vaan se vahingoittaa ihmisen aivojen toimintaa ja mielenterveyttä.

http://weeklyworldnews.com/opinion/39807/study-yoga-causes-mental-illness/

Englannissa Cambridgen yliopistossa tutkittiin kahden vuoden ajan 5800 henkilöä, jotka joogasivat säännöllisesti tuona aikana. Alaselkäkivut lievittyivät, mutta 80%:lla jooga aiheutti henkisiä puutteita
ja 72% sai siitä erilaisia mielisairauksia.

Jooga aiheutti myös riippuvaisuutta ja henkilöt tunsivat stressaantuvansa, jos eivät päässeet joogatunnille. Jooga myös alensi älykkyysosamäärää ja aiheutti dementiaa. Viisinkertaa enemmän joogaajat käyttivät masennuslääkkeitä, antipsykoosilääkkeitä ja marihuanaa ei-joogaaviin verrattuna.

Haitat olivat samat joogasipa kotona tai joogatunneilla.

keskiviikkona 14.03.2012

Suhtautuisin edellisen kirjoittajan viittaamaan tutkimukseen kuten myös ko nettilehteen epäilyksellä. Itse joogaa kymmenen vuotta harrastaneena voisin myös oman kokemukseni perusteella kumota kyseiset väitteet perättömäksi.

Alla kopio artikkelin linkin kommenteista:

"This news is not real, that is checked with Cambridge University. Please find the message I received below from Communications Officer of Science Research from Office of External Affairs and Communications at Cambridge University:

"Thank you for your email. However, that article was a joke – as is the entire Weekly World News website...Again, there were never any such research, and there were definitely no such findings."

Ayca Gurelman / Istanbul Yoga Center"

keskiviikkona 14.03.2012

Ensinnäkin kiitokset mielenkiintoisen aiheen esilletuomisesta. Jouduin kuitenkin toteamaan, että ohjelman anti jäi suurelta osin pintapuoliseksi ja potentiaalisesti harhaanjohtavaksi mitä tulee ohjelmalle asetettuun kysymyksenasetteluun ja ohjelman aikana tehtyihin ns. heittoihin joogan -ja tässä tapauksessa eritoten astangajoogan- tiimoilta. Harrastan itse astangajoogaa.

Useaan otteeseen mainittiin astangajoogan edesmennyt guru, ja hänet esitettiin lopulta kyseenalaisessa valossa, vaikkei käsittääkseni kukaan ohjelman henkilöistä ollut edes tavannut häntä. Joogan harrastajan saa aina takajaloilleen, kun tehdään irrallisia sensaationhakuisia huomioita, ikään kuin juoruten, ja vieläpä valtakunnallisessa mediassa. Kuten vaikkapa tuo tantra"joogaan" liittyvä puheenvuoro. Siis todella noloa, varsinkin puhetorvena toimineelle naiselle. Olisi pitänyt antaa puheenvuoro myös jollekin viralliselle tantrajoogan edeustajalle, ja ylipäänsä selventää, mitä tantrajooga oikeastaan on. Se ei ainakaan ole pedofiliaa. Pikemminkin on ollut, ja varmaan edelleen on olemassa, liikkeitä, joita tarkemmin tarkasteltuna voitaisiin pitää yksilöä alistavina ja hyväksikäyttävinä diktatuureina. Tämä voidaan sitten esittää ulkopuolisille uskonnollisena tai vaikkapa tantrisena ideologiana.

Iyengarjooga sopii astangajoogaa paremmin kuntoutukseen. Selväpiirteinen, omakohtaisesti perusteltu mielipide, johon voin yhtyä. Astangaharjoitus ei sovi kaikille, vaan mielestäni lähinnä perusterveille ihmisille, jotka haluavat sitoutua säännölliseen fyysiseen harjoitteluun astangan tradition mukaisesti ja ovat valmiit muokkaamaan omaa elämäänsä, esim. ruokavaliotaan ja aikataulujaan, harjoituksen ehdoilla.

Budolajien ja joogan välinen yhteys jäi kyllä käsittelemättä.

Astanga-harrastajien henkisistä ja hengellisistä pyrkimyksistä ei myöskään taidettu keskustella ainakaan gradun tulosten valossa. Sääli. Olisin mielelläni kuullut Matilta enemmän puheenvuoroja.

Fyysisen joogan harrastamiseen eittämättä liittyy vammautumisriski, mutta näistä joogaajat mieluiten keskustelevat keskenään. Päälläseisonnan esiintuominen tässä yhteydessä on klisee; sirsasana ei itse asiassa ole "päälläseisonta" vaan käsivarsien varaan tuettu ylösalainen asento, jossa ei näin kaularankaan kohdistu painetta. Ohjelman lopetus "hamekorvissasanaan" oli kokonaisuuteen suhteutettuna linjassa: naurettava ja tirkistelevä.

En tykännyt.

keskiviikkona 14.03.2012

Just just, että tällä tasolle meni sitten tää hommailu. Jos alat hakemaan ufo sieppauksista juttua netistä, niin varmasti niitä on tapahtunut tuhansia. Hakusanalla "ufo abduction" google löysi 2 670 000 tulosta. Eli jonkinlainen kanta tähänkin ilmeisesti pitäisi ottaa?

Sami Alanen oli mainio valinta. Erittäin epäkaupallinen vaihtoehto, eli yksi todella hyvä asiakin tuossa ohjelmassa oli. Hieno se Sami Alasen kommentti että "budo lajeissa on niin yksinkertaista katsoa kuka tietää asiasta jotain, se seisoo siellä viimeisenä kehässä pystyssä." Nämä joogan "opetusluvat" eivät tarkoita ollenkaan sitä että sellaisen omaava ihminen on osaava tai hyvä opettaja. Sain vuosia sitten päivittäin n. 20 tekstiviestin mittaisia rukouksia, tai avautumisia puolestani kuten: "sinä saatanan, lihallisissa synneissä eläjä, joka et Jumalan ainoaa poikaa seuraa jne" kehoituksia että jos lopettaisin joogan saisin rauhan elämääni. Sain rauhan kun jätin numeroni pois mainoksista. Eli kyllä näitä vammoja päähän voi saada ilman päälläseisontaakin. Yleensä nämä "Cambridgen yliopistojen tutkimukset" on tämän hihhuliosaston juhlimista. Silloin kun Victor Klimenko kilahti johonkin kristilliseen höyryjunaan, niin hänkin oli APU-lehdessä antamassa steitmenttiä miten on nähnyt joogasalin täynnä koomaan vajonneita ihmisiä. Suomen Joogaopiston hallitukseenkin otettiin pappi, koska 70-luvulla jooga oli vielä niin vieras asia täällä, että se oli yleisesti saatanpalvonnaksi leimattua.

Sitten tähän ikävimpään kohtaan.

Olin aikoinaan Pattabhi Joisin oppilas (1997 - 2009) lopulta Pattabhin ruumiin vieressä istuessa, mietin yhteisiä vuosiamme ja miten jatkaisin tätä perinnettä. Tuollaiset hyväksikäyttö ajatukset pyörivät tietynlaisten ihmisten mielessä, he näkevät sitä kaikkialla. Miehet ovat sikoja jne. Minä en ole nähnyt yhtän asiatonta avustustekniikkaa. Enkä ole kuullut sellaisia puhuvan kuin joidenkin nimettömien internet palstojen ihmiset, jotka Maria Peuran tavoin omaavat elämänasenteen joka näkee pahaa, perverssiä ja sadistista vääryyttä kaikissa ihmisissä. Hänen tavoin he puhuvat aina vain itsessään. Olen sairastanut samantyylistä oikeassaolemisen narsismia itsekin. En ole loukkaantunut, mutta haluan palata tähän kohtaan ohjelmassa, vain muistuttaakseni miten vähän se vaatii kun joku totaalisesti haukutaan. Katsoin kohdan nauhalta uudestaan että miksi siitä jäi niin epämiellyttävä olo. Valtavan elämäntyön tehnyt joogaopettajan käsityötaidot haukutaan ja jää jopa mahdollisuus yhdistetää hänet pedofiliaan, koska ensin Peura selostaa jotain kirjaa luonnollisesta seksuaalisuudesta, eli näitä Nathakoulun "Tantra" ohjeita miten lapsi otetaan mukaan rakasteluun.

Toimittaja jatkaa että "Pattabhi Joisiin liittyy vähän samantyylisiä kirjoituksia että hän hyvin mielellään kosketteli naisia ja... ja tälläisä seksuaali-alueita". Peura komppaa miten hän ystävineen katsoi videota jolla "mie näin että Pattabhi painoi lantiota naisen takapuoleen" jatkaa, "sitä seliteltiin (nauraen) että täytyyhän vanhalla miehellä jotakin iloa olla ja ihan mahootonta".

Eikö se Pattabhin koskettelu juttu ollut sitten sen tärkeämpi asia läpikäytäväksi? Kuitenkin toimittaja jatkoi sen suoraan Peuran Nathakoulua kritisoivasta pedofilia kommentista.Sami ottaa Lady Gagan esiin hienona ajankuvana ja yhteiskunta kritiikkinä Guruista, siinä vaiheessa Maria Peuralla on jo kiire studion lattialle valittamaan "En mie nyt ole varma pystynkö mie tähän... En mie tähän lähe". Ja ohjelman viimeisessä kuvassa ennen lopputekstejä Peura konttaa lattialla ilmeisesti kohti päälläseisontaa.

Koska nyt asia jäi täysin käsittelemättä teillä Olen sanonut oppilailleni, että mikäli he ikinä kohtaavat tälläistä epäasiallista (kuten toimattaja sanoi "seksuaalialueiden koskettelua") käytöstä joogasaleilla, heidän pitää soittaa poliisit paikalle heti, sillä sellainen ei saa jatkua.

Ilpo Koponen, Astangajooga opettaja, Helsinki

keskiviikkona 14.03.2012

Asioista avoimesti puhuminen on hieno asia, jota täytyy vaalia. Jostain syystä suunsa rehellisesti avannut henkilö usein kivitetään ja heikomman itsetunnon omaava henkilö sulkee suunsa. Näun yhteiskuntamme toimii. Vain muutamat ja harvat eivät pelkää ottaa kantaa, eivät peittele omia tuntemuksiaan, eivät pelkää nostaa epäkohtia esille. Tässä keskustelussa kantaaottava joogaopettaja on rehellinen ja suora, mutta mielestäni myös ohjelmassa oli rehellisiä ja reheviä kannanottoja asioihin.

On jännittävää huomata, miten suuret korvat itselläänkin on, olen kuullut useita keskusteluja tietyissä joogaryhmissä käytettävistä alistuskeinoista, mutta valitettavasti vain harva uskaltaa mielipiteitään tai kokemuksiaan kertoa julkisesti. "En usko, jollen näe", käsitys on yleistä ja juuri tästä syystä vastaavanlaisia julkisia keskusteluja mielestäni tarvitaan. Useimmiten tuntuu käyvän niin, että kokemuksiaan jakava ajetaan kuin poro aitaukseen, syyllisen penkille. Henkilöt, jotka astanga"piireissä" välttyvät kuulemasta, ovat jo pitkällä henkisellä tiellä tai eivät halua tietää nurinkurisiakin asioita, joita joogamaailmasta kuulee. Olisiko kuitenkin niin, että myös jooga, kuten muutkin lajit maailmassa, ovat keränneet harrastajikseen henkilöitä, jotka ovat kuitenkin vain...ihmisiä?

Provokaatio on äärimmäisen hieno keino saada ihmiset irti istuimiltaan, parhaassa tapauksessa jopa riisumaan housunsa siihen paikkaan ja tarjoamaan niitä halukkaille kokeiltavaksi.

Ohjelma jäi latteaksi parin vieraan osalta. Kädet puuskassa istuminen haastateltavaksi kutsutulta Sami Alaselta olisi ollut hienoa kuulla lisää. Ilmeistä päätelleen, verbaalista antia olisi ollut. Nyt jäin kaipaamaan jatkoa keskustelulle.

keskiviikkona 14.03.2012

Youtubessa on olemassa videopätkiä, jossa Pattabhi Jois avustaa. Sieltä voi joka ikinen maapallon asukki, jolla on pääsy nettiin tarkistaa hänen toimintaansa. Yhdessä pätkässä hän avustaa miestä aikalailla pakaroista pitäen, eikä ketään kiinnosta pätkääkään. Kun hän taas samassa asennossa olevaa naisoppilasta avustaa, räpsähtää 3-4:n kameran salamavalot. Eikö tämä ole mielenkiintoista? Ja mitä tuollaisella toiminnalla haetaan, että samoja tasa-arvoisia avustuksia kuvattaessa kiinnostaa vain se avustus, joka kohdistuu vastakkaista sukupuolta kohtaan ja sitä lähdetään sitten ruotimaan seksistisenä? Jos jakaa avustuksia tasa-arvoisesti molemmille sukupuolille täysin samoilla tekniikoilla, miksi niistä vain toiset seksualisoidaan ja julistetaan kyseenalaisiksi?

keskiviikkona 14.03.2012

Miksi Nik Douglasin ja Penny Slingerin "Sexual Secrets" kytkettiin kritiikittömästi Nathaan, vaikka se on yksi tunnetuimpia populaarikirjoja tantrasta? Amazon.comin tiedoissa esim. Yoga Journal kannustaa ostamaan välittömästi kutsuen sitä mestariteokseksi. Eihän tällainen vainoharhojen levittely ole mitään todellista toimittajantyötä.

Monia katsojia jäi varmasti myös mietityttämään, miksi pedofiililahkolaisjoogit uskovat hanurissaan asustavaan kumikäärmeeseen.

perjantaina 16.03.2012

Minkäänlainen seksuaalinen häirintä tai hyväksikäyttö ei kuuluu joogaan. Niin kuin ei esimerkiksi katolilaisuuteen, lääketieteeseen tai lasten- ja nuorten kasvatukseenkaan. Jooga ei tee asioita, ihmiset valitettavasti tekevät. Niinkuin Ilpo Koponen kommentissaan kirjoitti, "Olen sanonut oppilailleni, että mikäli he ikinä kohtaavat tälläistä epäasiallista (kuten toimattaja sanoi "seksuaalialueiden koskettelua") käytöstä joogasaleilla, heidän pitää soittaa poliisit paikalle heti, sillä sellainen ei saa jatkua."
Kyllä, häirintätapauksista tulee aina raportoida eteenpäin ja jos joogan harjoittelupaikassanne ilmenee pieninkin epäilys väärinkäytöksestä, suosittelisin ainakin vaihtamaan opettajaa. Olkaa tietoisia. Etsikää tietoa. Kyselkää kavereilta, tutuilta, foorumeilta... Ja suhtautukaa samalla kaikkeen kuulemaanne kriittisesti.

Jooga ja seksuaalinen häirintä ovat olleet viimeaikoina tapetilla USA:ssa, missä Anusara joogan kehittäjä John Friend http://topics.nytimes.com/top/reference/timestopics/people/f/john_friend/index.html?inline=nyt-per on
on paininut seksiskandaalin keskellä. Suomessa vastaavia tapauksia ei tietääkseni ole ollut tai ne eivät ainakaan ole tulleet julkisuuteen asti, YLE:n MOT:n Natha tutkimuksia lukuunottamatta. Natha-tapauksesta huolimatta uskon että Suomen joogakoulut selviävät varsin puhtain paperein väärinkäytösten osalta, eikä syytä huoleen saatikka pelkoon ole.

Ja tässä vielä arvostetun astanga joogaopettaja Eddie Sternin kirjoittama vastine New York Timesin artikkeliin: How Yoga Can Wreck Your Body.

http://ayny.org/how-the-nyt-can-wreck-yoga.html

Tunnen suurta surua, jos hieno joogametodi leimautuu vain pelottavaksi "pedofililahkolaisjoogaksi" ja sen piirissä toimijat hyväksikäyttäjiksi tai uhreiksi, joten tässä vielä linkki, mistä löytyy em. Eddie Sternin haastettelu, joka valottaa joogaharjoituksen toista puolta. Sen hienoutta, kauneutta ja positiivisia vaikutuksia.

http://tmagazine.blogs.nytimes.com/2012/02/27/pose-posse/

tiistaina 20.03.2012

Onpas taas tehty tikusta asiaa. Joogasta voisi saada ihan asiallisen ja kiinnostavankin ohjelman. Toimittajat ei tienneet asiasta mitään mutta (toimittajana itsekin työskennelleenä) voin sanoa etteivät toimittajat useinkaan tiedä mistään oikeasti mitään.

Asiatonta ja ammattitaidotonta oli se, että kaivettiin noita höpöhöpöjuttuja Gurujista (Pattabhi Joisista). Luuletteko te ihan oikeasti, että 90-vuotista joogaopettajaa (joka päivittäin avustaa satoja ihmisiä) kiinnostaa jotkut parikymppiset tytöt? Asuin Mysoressa yli kolme vuotta (loppuvuodesta 2005 kevääseen 2009) ja harjoittelin Gurujin (Pattabhi Joisin) shalassa päivittäin silloin kun shala oli auki, eli noiden kolmen vuoden aikana noin 24 kuukautta olin 6 kertaa viikossa aamuisin harjoituksessa. Mysoressa asumiseni alkuvuosina (ennen sairastumistaan) Guruji opetti päivittäin. Seurasin siis vuosien ajan Gurujin opetusta. Hän avusti minua itse esim. seläntaivutuksissa jos ei nyt ihan joka päivä niin monta kertaa viikossa. Kertaakaan en kokenut että yhdeksänkymppinen joogaopettaja olisi avustanut minua tai ketään muutakaan sadoista opiskelijoista mitenkään asiattomasti. Hohhoijaa.

Mysoressa asuttuani ja maailmalla muutenkin reissattuani /asuttuani /opetettuani tulee pidettyä yhteyttä noihin "maailman joogapiireihin" ja voin nyt romuttaa tuota sensaatiohakuisuutta sanomalla, ettei tuo The New York Timesin artikkeli ”How Yoga Can Wreck Your Body” "ravisuttanut" joogapiirejä vaan lähinnä nauratti. Faktojen suhteen köyhä ja selkeitä asiavirheitä sisältänyt artikkeli jolla mainostettiin artikkelin kirjoittajan uutta kirjaa. Totta kai joogassa voi tulla vammoja. Missä tahansa fyysisessä "lajissa" varsinkin jos sitä harjoittaa kuusi päivää viikossa voi tulla vammoja. Lenkkeillessä voi tulla vammoja, aerobicissa voi tulla vammoja, luistellessa voi tulla vammoja, koiraa ulkoiluttaessa voi tulla vammoja. Asanaharjoituksessa voi tulla vammoja varsinkin jos sitä vetää kuin jumppaa. Jos kävelee ovesta ulos kadulle, voi tulla vammoja. Hohhoijaa.

Varsinkin noissa Marja Peuran puheenvuoroissa tehtiin ihan olemattomista asioista uskomattoman isoja. Aika väkisin Peura yritti kehittää mistä tahansa sensaatiota: kuusi kertaa viikossa harjoittelu on hurmosta, opettajan kunnioitus on manipulointia, kun lausutaan mantraa gurun kuvan edessä harjoituksen alussa = vaarallinen lahko. Hohhoijaa.

Satu Rommi
vapaa toimittaja, kirjailija, astangajoogaohjaaja (Pattabhi Joisin opetusluvalla)

keskiviikkona 21.03.2012

Lähinnä näitä Gurujen kuvien "vaarallisuudesta" kommentoisin. Mä näen asian niin että joknkun tietyn joogatyylin edustajan kuva roikkuu seinästä ihan vaan siksi että me kunnioitetaan sitä mitä tämä tyyppi on tuonut meille! Esim Sivanandajoogassa on Sivanandan kuva, Astangajoogassa Pattabi Joisin kuva, jos mennään lääkäriin niin usein siinä on sairaalan perustajan kuva, tai taidemuseoon niin sen perustajan kuva. Ei tuo niin vakavaa ole. Intiassa ihmisillä on kotonaan jumalten kuvat + että niillä voi olla Jeesuksen kuva, tai paavin kuva tai neitsyt Maarian kuva. Ei näitä niin vakavasti tarvitse ottaa. Se on vaan perinteinen kunnianosoitus, tai ihan vaan traditio. Ei kaikki mitä tulee muualta ole mitenkään vaarallista tai manipulaatiota tms. Antakaa aikuisten ihmisten kumartua Gurujen edessä jos haluavat, ja ne jotka eivät halua eivät sitä tee.

Thanks! Muutenkin tuossa ohjelmassa oli kyllä niin suurenneltu asiat. Sami Alanen puhui asiaa.

sunnuntaina 28.04.2013

Jooga on hieno laji, mutta voi olla myös erittäin haitallinen manipuloivasti ohjattuna. Ei jooga ole mikään muusta elämästä irrallinen saareke. Joogakouluyrittäjissä löytyy myös joka lähtöön, alalla on erittäin kova kilpailu ja myös mustamaalausta toisia yrittäjiä kohtaan.
T. Joogaohjaaja

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä