tiistaina 20.03.2012

Onpas taas tehty tikusta asiaa. Joogasta voisi saada ihan asiallisen ja kiinnostavankin ohjelman. Toimittajat ei tienneet asiasta mitään mutta (toimittajana itsekin työskennelleenä) voin sanoa etteivät toimittajat useinkaan tiedä mistään oikeasti mitään.

Asiatonta ja ammattitaidotonta oli se, että kaivettiin noita höpöhöpöjuttuja Gurujista (Pattabhi Joisista). Luuletteko te ihan oikeasti, että 90-vuotista joogaopettajaa (joka päivittäin avustaa satoja ihmisiä) kiinnostaa jotkut parikymppiset tytöt? Asuin Mysoressa yli kolme vuotta (loppuvuodesta 2005 kevääseen 2009) ja harjoittelin Gurujin (Pattabhi Joisin) shalassa päivittäin silloin kun shala oli auki, eli noiden kolmen vuoden aikana noin 24 kuukautta olin 6 kertaa viikossa aamuisin harjoituksessa. Mysoressa asumiseni alkuvuosina (ennen sairastumistaan) Guruji opetti päivittäin. Seurasin siis vuosien ajan Gurujin opetusta. Hän avusti minua itse esim. seläntaivutuksissa jos ei nyt ihan joka päivä niin monta kertaa viikossa. Kertaakaan en kokenut että yhdeksänkymppinen joogaopettaja olisi avustanut minua tai ketään muutakaan sadoista opiskelijoista mitenkään asiattomasti. Hohhoijaa.

Mysoressa asuttuani ja maailmalla muutenkin reissattuani /asuttuani /opetettuani tulee pidettyä yhteyttä noihin "maailman joogapiireihin" ja voin nyt romuttaa tuota sensaatiohakuisuutta sanomalla, ettei tuo The New York Timesin artikkeli ”How Yoga Can Wreck Your Body” "ravisuttanut" joogapiirejä vaan lähinnä nauratti. Faktojen suhteen köyhä ja selkeitä asiavirheitä sisältänyt artikkeli jolla mainostettiin artikkelin kirjoittajan uutta kirjaa. Totta kai joogassa voi tulla vammoja. Missä tahansa fyysisessä "lajissa" varsinkin jos sitä harjoittaa kuusi päivää viikossa voi tulla vammoja. Lenkkeillessä voi tulla vammoja, aerobicissa voi tulla vammoja, luistellessa voi tulla vammoja, koiraa ulkoiluttaessa voi tulla vammoja. Asanaharjoituksessa voi tulla vammoja varsinkin jos sitä vetää kuin jumppaa. Jos kävelee ovesta ulos kadulle, voi tulla vammoja. Hohhoijaa.

Varsinkin noissa Marja Peuran puheenvuoroissa tehtiin ihan olemattomista asioista uskomattoman isoja. Aika väkisin Peura yritti kehittää mistä tahansa sensaatiota: kuusi kertaa viikossa harjoittelu on hurmosta, opettajan kunnioitus on manipulointia, kun lausutaan mantraa gurun kuvan edessä harjoituksen alussa = vaarallinen lahko. Hohhoijaa.

Satu Rommi
vapaa toimittaja, kirjailija, astangajoogaohjaaja (Pattabhi Joisin opetusluvalla)

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä