Prisma Studio: Pitkä vai pätkä – mikä on ihmisen ihannemitta?

Julkaistu perjantaina 24.01.2014 0 5

Marjo Harjun juontamassa Prisma Studiossa selvitetään tällä kertaa, onko ihmisen pituudelle olemassa ihannemittaa.

TV1 tiistaina 28.1.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 29.1. klo 11.35

Yle Areenassa 30 päivää

Vaate kuin vaate tuntuu aina joskus, että se joko kiristää täältä tai on liian löysä tuolta.

Tuolit ovat liian matalia, korkeita, kapeita tai syviä. Auton penkkiin ei mahdu, lentokoneen istuimesta nyt puhumattakaan. Kenelle tämä maailma on oikein suunniteltu?

Onko standardi-ihmistä oikeasti edes olemassa?

 

Pienelle vai isolle suunniteltu?

Ihmisruumiin ihanteelliset mittasuhteet kirjattiin ylös jo sata luvulla Roomassa. Keisari Augustuksen hoviarkkitehti Vitruvius tallensi vanhan antiikin perimätiedon kirjaansa De Architechtura. Tunnetuin versio siitä on Leonardo da Vinchin piirros ihmisruumiin mittasuhteista noin vuodelta 1487.

Ihmiset muuttuvat ja kasvavat koko ajan. Keskipituus nousee parilla sentillä vuosikymmenessä, myös ruumiinosien väliset suhteet vaihtelevat. Tuskin sellaista ihmistä onkaan, jonka kaikki mitat olisivat lasketussa suhteessa toisiinsa.

Tämä johtaa myös käytännön haasteisiin monien arkisten käyttöesineiden suunnittelussa. Miten suunnittelijat ratkaisevat näitä ongelmia?

 

Paljastaako ääni pituuden?

Ihmisen pituus on tekijä, joka liittyy moniin muihinkin asioihin. Sillä luodaan asemaa ja tehdään vaikutus toisiin ihmisiin. Mittasuhteisiin perustuu myös se, mitä pidämme kauniina tai puoleensavetävinä kasvoina.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan olemme myös aika hyviä arvioimaan toisten ihmisten pituuden jopa näkemättä häntä, pelkän äänen perusteella. Lisäksi vain kasvokuvia katsomalla pystymme melko hyvin sanomaan, miten pitkä vartalo niiden alapuolelta löytyy.

Testaamme nämä tutkimukset käytännössä ja tulikokeeseen joutuu alan asiantuntija, evoluutiobiologi. Miten tutkijalta onnistuu ihmisten pituuden arviointi näillä perusteilla?

Lähetyksen juontaa Marjo Harju.

 

Suosittele5 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä