Suomalainen kirjailija – Hannu Salama

Julkaistu perjantaina 15.04.2011 3 174

Hannu Salaman romaania nuorison kesänvietosta puitiin oikeudessa asti.

TV1 sunnuntaina 19.2.2012 klo 10.00 - 10.55

YLE Areenassa 7 päivää

Ohjaaja Kari Paljakka: Totuutta on katsottava silmiin

”Kyllä olen yleensä ollut köyhän ja sorretun ihmisen puolella”, sanoo kirjailija Hannu Salama.

”En sen takia, että köyhä olisi kovin paljon parempi ihminen kuin rikas. Köyhällä ihmisellä ei ole riistämisen kykyä kuten rikkaalla on.”

Suomalaiseen kirjallisuuteen 50 vuotta sitten astunut Hannu Salama puhuu J.P. Pulkkisen toimittamassa ja Laura Joutsin ohjaamassa henkilökuvassa.

 

Hyvin valehdeltu

Salaman esikoisteos romaani Se tavallinen tarina julkaistiin vuonna 1961. Varsinainen kohu nousi vuonna 1964 ilmestyneestä Salaman neljännestä kirjasta Juhannustanssit.

Romaani esitteli juurettoman nuorison kesänviettoa niin tuoreesti ja todesti, että sen kirjallisia ulottuvuuksia puitiin oikeusistuimia myöten.

Arkkipiispan ja muun moraalin ylläpitokoneiston hermoja koetteli erityisesti Hiltunen-nimisen muuraajan pilasaarna. Juhannustansseista sensuroitiin kolmisen sivua ja Salama sai tuomion, josta hänet armahti presidentti Kekkonen.

"Jos kirjailija saa aikaan fiktion, jossa osaa valehdella niin hyvin, että lukija on yksityiskohtia myöten sitä mieltä, että tää juttu on tosi, silloin kirjailija on onnistunut. Silloin hän on myös rehellinen. Kaikki muu, mikä tulee lisäksi, on merkityksetöntä", Salama sanoo.

 

Vasemmiston vääntö

Kohuromaanin jälkeen Salaman kirjalliseksi alter egoksi kasvoi Harri Salminen, jonka elämäntaival muistuttaa monessa Salaman omaa.

Salminen on päähenkilönä jumalanpilkkaoikeudenkäynnin aikana syntyneessä romaanissa Minä, Olli ja Orvokki. Siinä Salminen asuu vanhempiensa luona ja suunnittelee Pispala-eeposta, joka sitten Salaman omassa tuotannossa materialisoitui vuoden 1972 romaanina Siinä näkijä missä tekijä.

Romaani vyöryttää esiin Salmisen ja Salaman lapsuusvuosien kasvuympäristön tapahtumat sota-ajan molemmin puolin, vanhempien välisistä kiistoista vasemmiston keskinäiseen vääntöön, jolle viimeisen sinetin antoi Etsivän keskuspoliisi eli ohrana.

Siinä näkijä missä tekijä toi Salamalle Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon.

 

Lapsuudenmaisemissa

Henkilökuvassa Salama matkaa junalla lapsuudenmaisemiinsa Tampereelle, vierailee Pispalan Pulterissa ja haulitornissa ja laulaa työväenmuseon lavalla.

Hänet nähdään nykyisellä kotiseudullaan Itä-Helsingissä kirjoittamassa kantapaikassaan Itäkeskuksen kahvilassa ja katsomassa kuvia itsestään Otavan arkistossa.

"Jaaha, siinä on poikani ja hänen äitinsä, minun vaimoni. Ai ai kun se olikin nätti tyttö, miksen minä sitä silloin huomannut?"

 

Muualla netissä:

Anhava? Brandytyöryhmä? Salama vastaa!

 

Ohjelma on esitetty aikaisemmin TV1:llä 22.4.2011.  

 

Suosittele174 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 22.04.2011

Kiehtova dokumentti. Itse en omista Salaman teoksia, mutta nimet ovat tuttuja, muun muassa Uralin perhonen, josta tehdyn animaation olen nähnyt vuonna 2008.

sunnuntaina 19.02.2012

Kiitoksia paljon ohjelmasta, oli kiinnostava kuunnella kirjailijaa jolla on sana hallussa. Vielä kun saisitte esitettyä sen näytelmän hänestä, missä Milonoff on pääosissa, vai onko se Juhannustanssit "kadonnut" jonnekin.

maanantaina 20.02.2012

Kyseessä on Katso ihmistä

Anonyymi tarkoittaa varmaan YLE TV1:llä vuonna 2008 esitettyä kaksiosaista tv-elokuvaa Katso ihmistä.
Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoi Juhannustanssit- romaanin ympärille syntyneestä ns. 'Salamasodasta' ja oikeudenkäynnistä vuonna 1965.
Elokuvan on ohjannut Kari Paljakka. Pääosia näyttelivät Juho Milonoff ja Kreeta Salminen.

Päivi
Verkkotoimittaja

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä