Hengen asein – tykin, jumalan ja haitarin voimalla!

Julkaistu maanantaina 26.05.2014 8 14

Vuonna 1940 valmistuneen elokuvan SF-paraati pääparina nähtiin Ansa Ikonen (turistiopas) ja Tauno Palo (saksofonia soittava taksikuski). Elokuva sai sotien aikana yli 400 000 katsojaa.

TV1 perjantaisin 30.5. - 20.6.2014 klo 21.05 - 21.55, uusinta keskiviikkoisin klo 19.00

Yle Areenassa 30 päivää

Neliosainen dokumenttisarja Hengen asein kertoo propagandan ja viihteen osuudesta vuosien 1939 - 44 sodissamme. Niiden merkitys oli suuri eikä propagandan ja vääristellyn tiedon merkitys näytä vähentyneen näitä vuosia seuranneiden 70 vuoden aikana.

Propagandasta ja viihteestä on aiemmin kirjoitettu ja tehty ohjelmia, mutta nyt ne on ensimmäistä kertaa liitetty yhteen, samaan kokonaisuuteen.

 

Kolmen miehen draamaa

Puolustuskeskustelu 1930-luvun Suomessa oli kolmen miehen draamaa.

Puolustusneuvoston puheenjohtaja sotamarsalkka Mannerheim, puolustusministeri Juho Niukkanen ja valtiovarainministeri Väinö Tanner eivät kyenneet yhteistyöhön.

Tannerin mielestä tuli ennen kaikkea huolehtia ihmisten kaikenpuolisen hyvinvoinnin parantamisesta. Hän ei myöskään halunnut uskoa sodan mahdollisuuteen.

Mannerheim oli jo usean vuoden ajan ollut varma, että sota on edessä. Hän pani toivonsa pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön. Hänkin toivoi viimeiseen saakka, ettei Suomi milloinkaan joutuisi taisteluun kahden kesken Neuvostoliiton kanssa.

 

Sotaan varauduttiin

Sotaan varauduttiin, jopa propagandasotaan. Puolustusministeriön sanomakeskus, joka perustettiin jo vuonna 1934, oli ryhtynyt laatimaan suunnitelmia sotilaallisen tiedotuksen toteuttamiseksi. Pian ryhtyivät myös siviilit asialle.

Neuvostoliiton hyökkäys ja Terijoen hallitus tekivät suomalaisen sotapropagandan tarpeettomaksi. Sodankäyntiä ei tarvinnut kansalaisille erikseen perustella.

Ensimmäisten voittojen myötä mielialat maassa lähtivät lentoon. Koska tappiolukujen mukaan suomalainen sotilas vastasi ainakin kymmentä venäläistä, monet arvelivat sodan päättyvän peräti suomalaisten voittoon.

Neliosaisen dokumentin työryhmässä ovat olleet mm. Lasse Lehtinen, Seppo Hovi ja Vesa Saarinen. Yle 2014

 

30.5. Osa 1

Sama tahti on askelten. Sotaan suistuneella Suomella oli paljon puolustettavaa. Kansa kokosi itsensä. Maailmalta vyöryi sympatiaa. Karjalan menetys katkeroitti. Viihde ja propaganda ovat oma aselajinsa.

 

6.6. Osa 2

Kynällä ja kiväärillä, hanurilla ja haupitsalla. Jatkosodan hyökkäys eteni "kylki kyljessä" saksalaisen aseveljen kanssa. Tiedottajat olivat kovilla, kun vanha raja ylitettiin. Säkkijärven polkka taltutti miinat.

 

13.6. Osa 3

Ajan ja täiden tappoa. Asemasota loi kysyntää valistukselle ja viihteelle. Rintamaradiot ja kiertueet nousivat arvoonsa. Uudet äänet ja kasvot tulivat tutuiksi koko kansalle. Saksan vastoinkäymiset pohdittivat.

 

20.6. Osa 4

Sotaonni kääntyy raskaaksi rauhaksi. Torjuntavoitot takasivat itsenäisyyden, mutta rauha koetteli suomalaisten oikeustajua. Miten mielialat nyt hoidettaisiin? Viihde pääsi siviiliin, mutta ei unohtanut sotaa.

 

Neliosaisen sarjan juontavat Lasse Lehtinen (vas.) ja Seppo Hovi.

 

Suosittele14 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 30.05.2014

Jos meill oli Ansa ja Tauno, heill vähän järeämmät aseet:
http://www.youtube.com/watch?v=lDmDBlz1zYc
Emil Gilels ja Rahmaninov

perjantaina 30.05.2014

Upea sarja! Aivan mahtavaa työtä. Hyvä tv1. Tällaista näkökulmaa ja näin hyvin paketoituna ei ole aikaisemmin nähty.

perjantaina 30.05.2014

Kiitos - hienosta ohjelmasta, Täysipainoista pohdiskelua, dokumenttipätkiä talvisodasta, sota-ajan musiikin helmiä. Loistava kokonaisuus!

perjantaina 30.05.2014

Kiitos tästä sarjasta TV1. Hesarin kriitikko Leena Virtanen on kyllä harvinaisen epäsivistynyt tapaus. Haukkui sarjan, joka on oikeasti helmi. Virtanen ei ollut kyllä tajunnut yhtään mitään. Kerrankin sarja, jossa suomalaisten historiaa käsitellään mielenkiintoisesti paketoiden. Ohjelma kulki hyvin ja esiin nousi erittäin mielenkiintoisia deltaljeja. Mihin hittoon tarvitaan ns. kriitikoita, kysyn vaan.

lauantaina 31.05.2014

Muuten hyvä, mutta sitä hengen asetta ja musiikkia olisi saanut olla enemmän. Tunnin ohjelmaan olisi mahtunut enemmän musiikkia ja hiukan vähemmän puhetta, vaikka sinänsä molemmat ohjelman juontajat olivatkin ihan ammattilaisia.

lauantaina 31.05.2014

Tosi hyvä ohjelma!
Hovi ja Lehtinen osaavat kertoa tarinansa innostuneen asiallisesti, mehevillä kielikuvilla höystettynä. Kun aloin katsomaan ohjelmaa, jäin kiinni ruutuun. Eikä tätä ohjelmää väsy katsomaan, kun yksi tarina ei kestä liian kauan, vaan kohta alkaa uusi aihe.
Kiitos!

maanantaina 02.06.2014

Katsoessani tuota ohjelmaa tulivat mieleeni itsenäisyyspäivän vietot. Väinö Tannerin muistomerkin ohi olen kulkenut opiskeluaikoinani 2001.

tiistaina 03.06.2014

Katsoin juuri tämän Areenasta.Molemmilla näistä herroista aivan uskomaton asiantuntemus ja laaja tietomäärä,eikä puhe kuulosta tylsältä jorinalta.Olisivatpa koulun historiantunnitkin olleet näin mielenkiintoisia aikoinaan!Seuraavatkin osat täytyy ehdottomasti katsoa.Kiitos tekijöille ja onnitttelut hyvästä työstä!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä