A-studio: Talk – Palkansaajan kimpussa

Julkaistu torstaina 20.12.2012 9 86

Työnantajien mielestä suomalainen työntekijä ei jousta riittävästi.

TV1 torstaina 20.12. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Iskulause "Kilpailukyky ylös, palkat alas" on ollut syksyn työmarkkinakeskustelun teemana. Valtion kassaa uhkaa kestävyysvaje eli suomeksi sanottuna rahat loppuvat, koska eläkkeelle jää lähivuosina enemmän suomalaisia kuin työmarkkinoille tulee.

Ratkaisut vaihtelevat. Työnantajien mukaan palkansaajien pitää joustaa, työntekijöiden mukaan työtahdin kiristäminen pikemminkin lyhentäisi työuria.

 

Vartiainen tarjonnut keppiä

A-studio: Talkin vieraaksi saapuva Juhana Vartiainen, Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen ylijohtaja, on tarjonnut pitkin syksyä työntekijöille keppiä.

Jotta Suomen kilpailukyky pelastetaan, on otettava mallia Ruotsista: sairauslomaan karenssi, työntekijöiden eläkeikä ylös ja ikääntyvien työntekijöiden palkkaa alas.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan suomalaiset eivät ihan ymmärrä, millaisessa kriisissä kansantaloutemme on. Kilpailukyvyn parantaminen on hallituksen ykköshuoli, ja Vapaavuoren mukaan sen nostamiseksi mallia pitää ottaa Virosta, Saksasta ja Ruotsista, joissa on tehty isoja leikkauksia työmarkkinoilla.

 

"Rangaistus raskasta työtä tehneille"

Timo Soini (ps.) pitää Juhana Vartiaisen ehdotuksia rangaistuksena niille, jotka ovat tehneet pitkän työuran raskaassa työssä. "Niissä töissä, joita nämä herrat eivät tee".

Soinin mukaan palkka-ale ei piristä kansantaloutta vaan päinvastoin supistaa kulutusta. "Paras tapa kannustaa ihmiset ottamaan työtä vastaan on se, etteivät he lyhytaikaisten työsuhteiden takia menettäisi tukiaan. Ei tämä mitään Hegeliä ole.”

 

"Kalliiksi tulee"

Pirkko Valtanen on elektroniikkayritys PKC Groupin pääluottamusmies. Hänen mukaansa työnantajaleiri provosoi kommenteillaan palkansaajia tahallaan ja yrittää systemaattisesti heikentää etenkin matalapalkka-alan työntekijöiden työehtoja.

"Nämä lääkkeet tulevat Suomelle kalliiksi: Vaikka kansantuote olisi kuinka hyvä, sosiaalimenot siinä nousevat, jos kansa voi huonosti".

 

Muualla netissä:

Yle Uutiset: Vartiainen jatkaa kohulausuntojaan - kyseenalaistaa nyt palkkojen yleiskorotukset

 

Suosittele86 Suosittelee

Kommentit

torstaina 20.12.2012

Pirkko Valtanen on tervetullut ruutuun toistekin. Pitää pintansa ja osaa sanoa asiat ammattipuhujia selkeämmin.

torstaina 20.12.2012

Kyllä on törkeä asenne ikääntyvää väestöä kohtaan ja varsinkin tavallista duunaria kohtaan.
Työn tuottavuus pitäisi lisääntyä ja työvuosia lisättävä alusta ja lopusta ja eläkeikää nostettava.
Kyllähän nämä vartiaiset ja vapaavuoret jaksaa työuraansa jatkaa ja on varaa vaikka palkkaakin laskea
mutta tavallinen duunari on nyt jo jaksamisen äärirajoilla ja eläkkeelle lähtiessään noin suurinpiirtein fyysisesti jo aika lopussa.
Tämä ehdotus ikääntyvän duunariväestön palkkojen alentaminen viimeisinä vuosina ennen eläkeikää
laskisi juuri näiden duunareiden eläkettä huomattavasti ja lisäisi vain ongelmia entisestään. Ei se näiden hyvätuloisten eläkkeissä tuntuisi vaan nostaisi heidän eläkkeitään koska he jaksavat jatkaa "työtään" vielä virallisen eläkeiän jälkeenkin ja kannustimet nostaisi eläkkeitä heille entisestäänkin.
Eiköhän näiden rikkaiden olisi jo aika osallistua palkanalennuksiin ja suurempaan veroprosenttiin ja luopua muistakin etuisuuksistaan

torstaina 20.12.2012

Koko ongelman ydin on juuri ruudussa. 5 hehkilöä 5-12k€ palkalla joista kukaan ei ole oikea veronmaksaja. Ainoa joka kerää valtion kassaan näiden muiden palkkoja saa 2k€ ja hänelle sanotaan, jotta sun pitää joustaa.

torstaina 20.12.2012

Huomaa että Vartiaisen, Häkämiehen ym, ylempien virkamiesten olisi aika siirtyä normihommiin.
Kokeilla oikeata työtä ja sen mukaista palkkaa, pari vuoden päästä voitaisi pyytää kommenttia
palkkausten alentamisesta ja eläkeiän nostamisesta.

Ja kun puhutaan tuottavuudesta, niin kolme veronmaksaajaa on yhteiskunnalle tuotettu ja työelämässä on oltu vuodesta 1970, yhteensä 42 vuotta, miinus äityislomat ja 4 kk sairauspoissaoloa. Osa-aikaeläke tuli onnekseni avuksi ja siksi jaksan vielä jäljellä olevat 4 vuotta.
Jo se vähentää loppullista eläkettäni, on täysin perusteetonta ja edesvastuutonta puhua palkkojen alentamisesta. Olen tuottavuus talkoihin osallistunut pienellä palkallani riittävästi.
Virallinen eläkeikäni on 64 v 8 kk. Jos nyt nostetaan eläkeikää niin minun osaltani on kysymys vain 4 kuukaudesta, enköhän jaksa raahautua, mutta motivaatio on kyllä silloin nollassa.

torstaina 20.12.2012

TIETÄÄKÖ VARTIAINEN, MILLAINEN ON RUOTSIN SYSTEEMI?
SAAKO SIELLÄ NIIN HELPOSTI HEITTÄÄ ULOS TYÖNTEKIJÖITÄ????

torstaina 20.12.2012

Vartiainen vain tarinoi "mutu" tuntumalla siitä kuinka työmarkkinat toimimat... Todellisuus on Vartiaiselta valitettavasti karannut vain kovin kauas. Ei yli 60-vuotias ole enää työmarkkinoilla sitä "kovaa huutoa" olipa eläkeikä sitten 80- tai 90 vuotta, tämä on faktaa.

Vartiainen voisi itse käydä kokeilemassa työmarkkinoilla tilannetta, ennen kuin puhuu julkisesti asiasta, josta ei tiedä mitään... Nämä isot herrat ovat vain liian erkaantuneet tämän päivän työmarkkinoilta, joissa meno on aivan toisenlaista kuin 60- ja 70-luvulla.

torstaina 20.12.2012

hei
olisiko Vapaavuori valmis hakemaan töitä peruduunarina? Saisi kokea mitä on hakea töitä, perukoulutuksella ja ikää yli 50v.
Kyllä sillä totuus paljastuisi. HAH!

torstaina 20.12.2012

http://en.wikipedia.org/wiki/Retirement_age

Kuten yllä olevalta nettisivulta ilmenee, voi Suomessa työskennellä jo nyt pidempään kuin missään muussa maassa. Työntekijät myös käyttävät mahdollisuutta olla 68 vuoteen asti töissä melko ahkerasti. Työpaikaltani viimeksi 2 eläkkeelle jäänyttä olivat töissä 68 vuoteen saakka. He eivät olisi halunneet jäädä vieläkään eläkkeelle, mutta korkein sallittu eläkeikä tuli vastaan.

Todettakoon kuitenkin, että heidän työtehonsa ei loppuvuosina enää ollut sellainen kuin sen pitäisi olla. Tämä kuormitti huomattavasti muita työntekijöitä, jotka joutuivat tekemään myös osan heidän töistään. Kuitenkin he vanhempina työntekijöinä saivat parhainta palkkaa työpaikallani. Palkka tulisi maksaa työtehosta ja aikaansaannoksista, ei iän mukana tulevista ikälisistä.

Ikälisistä tulisi luopua ja tilalle tulla ikävähennys. Kun työteho hiipuu, tulee myös palkan hiipua alaspäin. Ei ole oikein, että nuoret ja keski-ikäiset tekevät suurimman osan töistä ja saavat vähemmän palkkaa kuin lähellä eläke-ikää olevat henkilöt joiden työtahti on jo hiipunut.

perjantaina 21.12.2012

Olipa karmeaa kuultavaa. Miksi ei puhuta oikeista asioista! Pitäisi muistaa että me perusduunarit jotka nyt olemme n.60v olemme aloittaneet työnteon jo15-18vuotiaina.
Meidät opetettiin töihin ja tunnollisuuteen sekä työmoraaliin. Olemme myös vanhempina työntekjöinä joustavia. Palkka on mikä on,mutta huomioikaa se että kun tilalle tulee uusihenkilö saa hän saman(tai paremman palkan jo heti alkuun kuin mitä tällä vanhalla konkarilla on.
Olen 60v ja ihanasti ansainnut eläkkeen ja minulle kuuluneitä työtehtäviä siirtyi jatkamaan 4 nuorta henkilöä (siis neljä). Ja sitten jollain on vielä pokkaa ehdottaa vanhoille palkan alennusta!
Missä on ne suomen työttömät kun virolaisten pitää hoitaa siivoukset ja huoltotyöt sekä bussikuskina olo ja onhan niitä muitakin vähäpalkkaisalaa joka ei kelpaa.Miksi kelpaisi kun saa työttömyysrahaa saman verran tai enemmänkin ja saa aamulla nukkua.

Meillä systeemi opettaa työttömiksi ja laiskoiksi. Tämä ei tosin koske kaikkia, niin ettei tarvitse ottaa hernettä nenään, te ahkerat. Jos näitä asioita kuitenkin edes vavauduttaisiin tarkistamaan ja jämptiyttämään saataisiin työntekijöitä ja vähemmän tukiensaajia. Jaettaisiin nekin rahat todella niitä tarvitseville.

Jo ulkomailla puhutaan miten suomessa kannattaa tukien ym. etujen kanssa toimia.
Miksi halutaan olla noin sinisilmäisiä ja puhutaan asioiden vierestä ! Ryhtiä

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä