1989 – kun maailma muuttui

Julkaistu torstaina 10.09.2009 0 152

Uutinen putosi kuin pommi berliiniläisiin olohuoneisiin sekä idässä että lännessä marraskuun 9 päivän iltana 1989: muuri on auki, itäberliiniläiset voivat vapaasti matkustaa länteen. Ja berliiniläiset matkustivat – ”tätä hetkeä berliiniläiset ovat odottaneet 30 vuotta”, raportoi Riitta Pihlajamäki Yleisradion tv-uutisissa kuuluisan Checkpoint Charlien edessä. ”Tunnelma on kuin karnevaaleissa”, hän kuvaili Berliinistä.

Berliinin muurin murtumisesta alkoi poliittinen karnevaali, joka jatkui ensin Bulgariassa, sitten Tsekkoslovakiassa ja vielä vuoden lopussa Romaniassa kun diktaattori Nicolae Ceausescu ja hänen vaimonsa tuomittiin pikaoikeudessa kuolemaan ja teloitettiin. Kuuluisa fraasi – ”Euroopassa liikkuu haamu, kommunismin haamu” – kirjoitettiin uudelleen. Sanan ”kommunismi” tilalle vaihdettiin sana ”vapaus”.

Toisen maailmansodan jälkeisen ajan suurimman poliittisen maanjäristyksen alkupisteenä pidetään usein juuri marraskuun 9. päivää 1989. Todellisuudessa Berliinin muurin murtuminen oli alkanut jo paljon aikaisemmin – mutta milloin? Vaihtoehtoja on useita.

”1975, Helsingin Ety-kokouksesta”, sanoo Leipzigin Nikolai-kirkossa alusta alkaen mukana ollut rauhanaktivisti Rainer Müller.

”1979 kun Neuvostojoukot menivät Afganistaniin ja kärsivät nöyryyttävän tappion”, sanoo Neuvostoliiton entinen ulkoministeri Eduard Ševardnadze.

” Berliinin muurin kaatuminen ja muut ovat seurausta siitä, kun me löimme kommunismilta hampaat kurkkuun. Se tapahtui vuonna 1980”, sanoo Lech Walesa, vaatimattomaan tapaansa.

”1985 kun Mihail Gorbatšov valittiin NKP:n johtoon ja kun hän lanseerasi poliittiseen sanastoon kaksi uutta käsitettä – perestroika ja glasnost”, sanoo Gorbatšovin työtoveri 1980-luvulta.

Yleisradio raportoi koko ajan laajasti Itä-Euroopan poliittisesta muutoksesta. Uutis- ja ajankohtaislähetysten lisäksi TV1:n A-studion Ulkolinja-ohjelmiin tehtiin laajempia kokonaisuuksia, joissa yritettiin nähdä ja näyttää eri tapahtumien keskinäiset yhteydet.

Näistä ohjelmista on koottu viisiosainen sarja Ulkolinja – kun maailma muuttui, jonka TV1 esittää lauantaisin kello 14:50 alkaen syyskuun 12. päivä.

Sarjan ensimmäinen osa - Unkari uudistuu (12.9.) kuvattiin kesällä 1989 sen jälkeen Unkari toukokuussa 1989 avasi ensimmäisenä sosialistisena maana rajansa länteen - piikkilangat poistettiin Itävallan rajalta.

Huomispäivänä Saksat on veljet keskenään (19.9.) muistutti että yhteinen Saksa oli vielä kaukana – epäluulo eli pitkään sekä idässä että lännessä, vaikka kylmän sodan symboli Berliinin muuri murtui marraskuun 9. päivä.

Romania, kuukautta myöhemmin (26.09.) kysyy, tehtiinkö Romaniassa todella vallankumous vai oliko se sittenkin vallankaappaus? Diktaattori Nicolae Ceaucescu teloitettiin, mutta teloittajat saivat kansalta tylyn tuomion: stalinistit!

Baltian kohtalon kevät (03.11.) palaa kevättalveen 1990. Baltian maiden itsenäisyys oli lähellä, mutta silti Moskovan käsissä. Poliittinen takatalvi alkoi kun Gorbatšov komensi armeijan Liettuaan.

Kaikkien maiden proletaarit – antakaa anteeksi (10.11.) näyttää, että vaikka tahto yhdistää Saksat oli vahva vuonna 1990, olivat vastassa  elämän kovat tosiasiat: paljonko länsisaksalaiset ovat valmiita maksamaan yhdistymisestä.

 

Sarjan on koonnut Ulkolinja-ohjelman tuottaja Vesa Toijonen.

 

Suosittele152 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä