Ma 04.04.2011 @ 14:54Tuija Aalto

Kehittäminen alkaa kysymällä "mitä, jos - ?"

Kansalaisten yksityisen digitaalisen asiakkuushistorian yhdistely verkon muihin palveluihin voisi avata kiinnostavia mahdollisuuksia sisältöjen paremmaksi kohdistamiseksi.

Jos esimerkiksi Helmet-käyttäjät voisivat antaa lainaushistoriansa liitettäväksi Yle Passiin, meille kenties avautuisi mahdollisuus tuottaa juuri tälle käyttäjälle relevantteja ohjelma/sisältösuosituksia Ylen netistä. Rekisteröityessään Yle Passiin käyttäjälle tarjotaan mahdollisuus hakea profiiliin liitettäväksi omat kirjastolainaustiedot, joiden perusteella palvelu voi tehdä hänelle osuvampia sisältösuosituksia Yle Areenasta ja muista palveluista.

Tai mitä jos joukkoliikenteen matkakorttia käyttävät pilottiasiakkaat saisivat matkakorttinsa lipunleimaustiedot koneluettavassa muodossa? Ottaessaan käyttöön uutta liikenteen reittipalveluja tarjoavaa palvelua he saavat heti personoidun näkymän ja kohdennetut liikennetiedotteet tietokannassa olevien matkatietojensa perusteella.

Näiden mahdollisuuksien tutkimisen idea on pantu alulle nimellä ”datakansalainen”.

Ajatus on, että kokoamalla joukko vapaaehtoisia ”datan luovuttajia” voitaisi edistää kokeiluja, joissa voisi syntyä suomalaisten omaa elämänhallintaa parantavia uusia palveluja. Ilman vapaaehtoisten panosta palvelujen kehittely nimittäin nykyisin pysähtyy tietojen luovuttamisen mahdollistavien käytäntöjen ja sääntelyn puuttumiseen.

Yle.fi:n rooli kokeilussa on saattaa yhteen kehittäjäyhteisöä ja tarjota foorumi idean kehittelylle avoimessa työpajassa. Jos hanke käynnistyy, jatkossa Beta.yle.fi voisi olla mukana tietojen yhdistelijän roolissa.

Nyt avattavan kyselyn on tarkoitus kartoittaa näkemyksiä potentiaalisilta kehittäjäkumppaneilta ja muilta kiinnostuneilta: millaisia haasteita tai mahdollisuuksia datan luovuttamisen konseptissa ja Ylen roolissa tiedon tuottajana tai mahdollisesti tiedon käyttäjänä nähdään.

Mikäli kiinnostusta datakansalaisen konseptin kehittämiseen on, Yle.fi Tulevaisuus lab ja Beta.yle.fi järjestävät web-kehittäjille työpajan, jossa pohditaan kansalaisten omaa dataa keräävien tietovarantojen yhdistelemisen mahdollisuuksia.

Vastaathan kyselyyn 15.4. mennessä.

 

Kirjoituksia aiheesta

 

6 kommenttia

Yksi mielenkiintoinen aineisto voisi olla matkapuhelintiedot. Saksassa kansanedustaja Malte Spitz haastoi Deutsche Telekomin oikeuteen saadakseen omat tietonsa:

http://hotterthanapileofcurry.wordpress.com/2011/04/02/your-mobile-phone-is-tracking-you-and-you-dont-even-know-it/

Kiitos, kiinnostava linkki!

Entä jos järjestelmä lähettäisi julkisen liikenteen palvelun toimittajalle automaattisen hyvityspyynnön kun laite, jolla kuljettiin myöhästyi aikataulustaan?

Joo, ja maksut hoidettaisi samalla viisiin veloituksena suoraan tililtä, erikseen viilaamatta ja lippuja leimaamatta. Autosta luopumista harkitseva voisi kuukaudeksi kytkeä päälle ajoreittien jäljittäjän, joka laatisi vertailevan ehdotuksen siitä, millä välineillä ja millä aikatauluilla työmatkat sujuisivat yhtä joutuisasti ja pienemmillä päästöillä. Tosin viimeksi mainittu ei kyllä tarkkaan ottaen liity datan luovuttamisen tematiikkaan, kun kukaan ei varsinaisesti kerää työmatkadataa nytkään niin, että olisi joku luukku josta voisimme sitä itsellemme pyytää.

Puhelinoperaattorien hallussa olevaa asiakastietoani voisin kaikin mokomin jatkojalostaa siihen suuntaan, että saisin itselleni graafit siitä, miten hyvin hoidan sosiaalisia verkostojani.

Voisin antaa ne edelleen sellaisen palvelun käyttöön, joka muistuttaisi sopivissa tilanteissa, että soita sille ja tälle ystävälle, hän näyttäisi olevan nyt juuri vapaana eikä missään harrastusmenossa. Tämä palvelu näet kehittyisi siitä, mihin Jaiku jäi, ja auttaisi meitä hahmottamaan, mitä läheisemme juuri nyt tekevät ja sopiiko heitä häiritä.

Tuija Aalto kirjoitti:

Joo, ja maksut hoidettaisi samalla viisiin veloituksena suoraan tililtä, erikseen viilaamatta ja lippuja leimaamatta. Autosta luopumista harkitseva voisi kuukaudeksi kytkeä päälle ajoreittien jäljittäjän, joka laatisi vertailevan ehdotuksen siitä, millä välineillä ja millä aikatauluilla työmatkat sujuisivat yhtä joutuisasti ja pienemmillä päästöillä. Tosin viimeksi mainittu ei kyllä tarkkaan ottaen liity datan luovuttamisen tematiikkaan, kun kukaan ei varsinaisesti kerää työmatkadataa nytkään niin, että olisi joku luukku josta voisimme sitä itsellemme pyytää.

Hieno idea. Yksi Datakansalainen-hankkeen taustoistahan olivat YLEn suomalaiset verkossa -tutkimuksen profiilit http://www.slideshare.net/ylefi/yle-esitys-ppt . Tutkimuksen julkistustilaisuudessa kerittiin perehtymään ylätasolla profiili-hahmojen kaikkein yleisimpiin piirteisiin. Mitä jos profiili-hahmojen toiminnasta voisikin tietää enemmän kuin tilaisuudessa ehdittiin käsittelemään - datana? Jos tieto niiden autoilureiteistä olisikin saatavilla? Mitä, jos - ? Ja kuinka kätevää olisikaan, jos voisin uutta reittisuosituspalvelua luonnostelevana kehittäjänä ladata realistista reittidataa prototyyppini kehittämisen tueksi. Jos tällaista dataa ei ole mistään valmiina avattavissa, voisivatko vapaaehtoiset tuottaa esimerkkidataa kehittäjien tarpeisiin vaikka kännykällä reittejä tallentaen?

Tämmöisen mutkan kautta tuntuu hauskalta pohtia henkilökohtaisen datan avoimuutta, muutenkin kuin yksityisyyden menettämistä peläten. Veroehdotusjärjestelmäämme käytetään usein esimerkkinä siitä, kuinka isosti digitaalinen tieto saattaa muuttaa toimintatapojamme. Pelkkä vanhan fyysisen maailman prosessin digitalisoiminen tarkoittaisi verolomakkeen täyttämistä web-formina. Datakansalainen-hanke on minusta siksi kiinnostava, että se voi auttaa oivaltamaan vastaavanlaisia uudelleenjärjestelyn mahdollisuuksia, jotka voivat mahdollistua lisääntyvän datan saatavuuden myötä. Toisaalta se voi konkretisoida miten yksityisyydensuoja voidaan riisua aineistoja yhdistelemällä. On esimerkiksi pohdittu voidaanko metsäpalstoje sateliittikuvista arvioida niiden omistajien metsäomaisuuden määrä. Metsänomistusta kuvaavien datakansalais-tietoaineistojen avulla voitaisiin tätäkin mahdollisuutta helpommin tutkia kenen tahansa toimesta.

Huhtikuussa tekemämme kyselyn yhteenvetoa nyt Slidesharessa.
Datakansalainen, workshop, yhteenveto
View more presentations from Yle.fi

Kehitys kehittyy - kokeile ja kommentoi yle.fi:tä

Tässä ryhmäblogissa yle.fi:n tekijät kertovat tulevista verkkopalveluista sekä valottavat ajatuksiaan suunnitelmien takaa.

Blogiarkisto