Aiheesta muualla
Kriitikoiden valinta
Eleanoora Rosenholm - Vainajan muotokuva
Jäähyväiset.
Ennen oikeutettua kuolemaani, jonka omakätisesti toimeenpanen, tahdon kirjoittaa jälkipolville ja uhrien omaisille tekojeni syitä valaistakseni. En odota, enkä tahdo anteeksiantoa, enkä myöskään sitä pyydä. Emme milloinkaan tule ymmärtämään, miksi asiat elämässä menevät niin kuin menevät, sillä ne rakentuvat ja syvenevät meistä riippumatta. Olemme pieniä ja hauraita, yksin ja unohdettuja. Kuinka voisimmekaan muuttaa lumivyöryn tahtoa ja suuntaa. Uskon, että kohtalomme on tähdissä, niiden liikkeissä ja tahdossa. Ne ovat suuria, ja me tähtien hylkäämiä lapsia, syrjässä lämmöstä ja ymmärryksestä. Rakkaudet, joita meille tarjotaan, ovat himoa ja vallankäyttöä, nautinnon juonia sekä itsekkyytemme peilejä. Elämä on kylmä rangaistus toisista elämistämme, olemme ne kirjojen käärmeet, jotka syövät ikuisesti omaa häntäänsä. Me ansaitsemme yksinäisyytemme ja kärsimyksemme. Älkää pohtiko, miksi ja mitä minä tein, sillä samalla tavoin kuin lehti putoaa puusta ja joki tulvii yli äyräidensä, on ihmiselo myrskyä vasten lentävän perhosen eloa. En ole ylpeä teoistani, mutta rakastin niin, että rintaani koski ja sydämeni särkyi kerta toisensa jälkeen. Eikä yksikään pienen pieni kestä loputtomiin, hukkaamatta sydäntään ja rakkauttaan suon kylmään, pimeään silmään.
Lohduttakoon nimeni kiroaminen heitä, keille ei tekojeni tähden jäänyt lohtua, vain vihansa ja katkeruutensa. Itse kannan syyllisyydenristini, ja vilpittömästi toivon sureville hivenen valoa heidän suruunsa.
Eleanoora Rosenholm
Tässä elämässä, Ruonelan tilalla, 5. tammikuuta 1959
www.myspace.com/eleanoorarosenholm
Kerkko Koskinen, UMO Jazz Orchestra ja Verneri Pohjola - Agatha
Ultra Bran sieluna tunnettu Kerkko Koskinen laajensi ilmaisuaan jazz-musiikkiin. Koskisen viehtymys isoihin yhtyeisiin sai loogista jatkoa UMO Jazz Orchestralle ja trumpetisti Verneri Pohjolalle sävelletyn big band -teoksen, Agathan, muodossa.
Agathan sävelmaisemassa on vaikutteita Lalo Schifrinilta, Gil Evansilta ja Igor Stravinskylta, lopputuloksen kuulostaessa kuitenkin ennen kaikkea Kerkko Koskiselta. Koskisen ja soolotrumpetisti Verneri Pohjolan yhteistyö kuuluu teoksessa tavalla, joka väistämättä tuo mieleen Gil Evans/Miles Davis – parivaljakon.
Agatha on Kerkko Koskisen ensimmäinen instrumentaalilevy. Kerkko kuvaa Agathan syntyyn johtanutta kaksi vuotta kestänyttä prosessia tajunnanräjäyttäväksi kokemukseksi. ”Tällaisessa läpisävelletyssä instrumentaalimusiikissa oli niin paljon uutta ja ihmeellistä, mitä en ollut aikaisemmin kokenut että tuntui kuin olisin menettänyt poikuuden toiseen kertaan.” Levyllä on myös yksi Koskisen laulama kappale. ”En voinut vastustaa kiusausta.”
Albumi on nimetty Agatha Christien mukaan ja kappaleiden nimet ovat mukaelmia Christien kirjojen nimistä.
www.kerkkokoskinen.com
www.umo.fi
Pepe Deluxe - Spare Time Machine
Pepe Deluxén James Spectrum (aka Jari Salo) ja JA-Jazz (aka Tomi Paajanen) ovat viettäneet aikaa eräänlaisen musikaalisen arkeologian parissa edellisen albumijulkaisu Beatituden (2003) jälkeen. Yhtyeen jäsenet tekivät gradua, erilaisia keksintöjä, ideoivat, kuuntelivat Commodore 64 -pelimusiikkia sinfoniaorkesterin esittämänä sekä metsästivät hämäriä studiolaitteistoja ja venäläisiä elektroniikkakomponentteja pitkin maailmaa. Kaikki tämä ja miljoona säiettä kansainvälisiä populaarikulttuurivaikutteita on suodatettu "Spare Time Machine" -albumille.
Studiokokeilut, takavasemmalle tehdyt äänitutkimukset ja hämmentävät lyriikat sulautuvat loppupelissä albumilla punaveriseksi funk-rockiksi. Sitten kaikki yhdistyy menneisyys-tulevaisuuteen, jossa King Crimsonia johtaa Lee Hazelwoodin kanssa joraileva Clyde Stubblefield.
Spare Time Machinen muita tekijöitä ovat olleet Mufarang-yhteyksistä tutut amerikkalaisvokalisti Chris Cote ja Janne Haavisto, australialainen boi Crompton, Marko Nyberg, Reeta-Leena Korhola, Tuomo Prättälä, Paul Malmström, Teppo Mäkynen, El Bongo ja Miikka "McGyver" Paatelainen.
Albumin singlelohkaisujen Pussy cat rock, The mischief of cloud 6 ja Go for Blue videoiden materiaali on peräisin videotaiteilija Kari Mooren nauhoista.
www.pepedeluxe.com
www.myspace.com/pepedeluxe
Regina - Oi miten suuria voimia!
Vuonna 2005 Iisa Pajula ja Mikko Pykäri laittoivat ensimmäisiä Regina -demoja internetiin, ja ne alkoivat levitä nopeasti herättäen mielenkiintoa kotimaisissa musiikkipiireissä. Rumpali Mikko Rissasella vahvistunut ryhmä teki sopimuksen riippumattoman Next Big Thing-levymerkin kanssa heti ensimmäisen live-esiintymisensä jälkeen. Yhtye singahti kotimaan poptaivaalle vuoden 2005 lopussa julkaistulla Katso maisemaa -albumillaan, joka valittiin yhdeksi vuoden parhaista levyistä useissa, niin kriitikoiden kuin yleisönkin keskuudessa tehdyissä äänestyksissä.
Yhtyeen toinen albumi, vuonna 2007 julkaistu Oi miten suuria voimia! otti askeleen eteenpäin aikaisemmasta syntikkapopista, rohkeammin tuotettuun ja ennakkoluulottomampaan suuntaan. Reginan 70-lukulainen kevyt pop sai enemmin orgaanisia sävyjä, mutta samalla sitä värittivät myös modernimmat elektroniset vivahteet. Iisa Pajulan sanoitukset pääsevät kuuntelijan lähelle, ja leikkisyyden tueksi teksteissä on myös syvyyttä. Oi miten suuria voimia! nousi Suomen virallisen albumilistan sijalle 13, ja menestyi yhtyeen ensimmäisen albumin tavoin erinomaisesti kriitikoiden listatessa vuoden parhaita julkaisuja.
Reginan live-esiintymiset ovat valloittaneet yleisön niin kotimaan suurimpien festivaalien lavoilla kuin ulkomaillakin, kielirajoista riippumatta. Reginan musiikkia on myös julkaistu suomen lisäksi Ruotsissa, Japanissa ja Taiwanissa.
www.reginaregina.com
Lähetykset
TV2
8.3. Gaalalähetys klo 19.10 - 21.10
9.3 Uusinta klo 23.30
YleX:
8.3. Etkot klo 14.00 -19.00
8.3 Gaala-lähetys klo 19.00-22.00
yle.fi
8.3. Etkot klo 17.00 - 18.00
8.3. Jatkot 22.30 - 23.30
Areena
Yle.mobi
Yleisöäänestys on päättynyt. Kiitos kaikille osallistuneille.