Kannattaako mediaväkivaltaa tutkia?
Julkaistu perjantaina 26.04.2013 5 47
Mediaväkivaltaa syytetään nuorison turmelemisesta, mutta tutkimustuloksia löytyy kuin maustehyllystä - joka makuun omansa. Eikä mikään niistä ole varmalla pohjalla. Olisiko koko tutkimus syytä lopettaa?
Täältä lisää Stradaa!
Suosittele47 Suosittelee
perjantaina 26.04.2013
Moi! En varmasti vastaa käsitettä moraalikonservatiivi, mutta tämä juttu oli ihan kökkö kyllä. Ihan tavallisen humanistin koulutuksella haluan huomauttaa:
1) Varmaan ne tutkijat, jotka tekevät näitä tutkimuksia, uskovat että asiaa voi kuin voikin tutkia! Ihmistutkimusta ei yleensäkään suoriteta sijoittamalla koehenkilöt tiloihin, joissa kaikki muuttujat ovat kontrollissa -- miksi? Juuri siksi, että se on mahdotonta ja/tai epäeettistä!
2) Minkä vuoksi erotella mediaväkivalta ja tosielämässä todistettu väkivalta? Kuka tahansa lapsipsykologiaa ymmärtävä tietää että lapsia/nuoria pitää suojella liian pelottavilta tai raaoilta näyiltä -- mitä pienempi katsoja, sitä vähemmän hän hänelle on merkitystä, onko kysymys fiktiosta vai todesta.
-- Ehkä lapset, jotka on pienestä pitäen totutettu viihtymään väkivaltaviihteen äärellä ovat toisaalta kehittyneempiä "medialukutaidossa" kuin ne, joiden hoitajat pyrkivät suojelemaan lapsen luontaista herkkyyttä; toisaalta taas en käsitä, mitä yleistä hyvää tällainen kehityssuunta palvelee.
Terveisin!
– systeri (ei varmistettu)
lauantaina 27.04.2013
Hei!
Juttu käsittelikin oikean tiedon perusteita. Esimerkiksi yleiset käsitykset mediaväkivallan vahingollisuudesta perustuvat väärille tiedoille.
1. juuri tällaisia "laboratoriokokeita" on tehty mediaväkivaltatutkimuksessa.
2. mediaväkivalta ei välttämättä ole hyvä asia, mutta asiasta voisi puhua analyyttisemmin. Mediahysterisointia ja helppoja moralistisia vastauksia ei kaivata.
terveisin!
Olli/Strada
– Olli/Strada (ei varmistettu)
lauantaina 27.04.2013
Olen samaa mieltä Ollin kanssa.
Jutussa väitetään, että mediaväkivaltatutkimus on tieteellisesssä mielessä heikkoa, ja siksi sen tuottamat tulokset ovat epäuskottavia. Sama ongelma koskee isoa osaa yhteiskuntatieteitä. Panu Raatikaisen mukaan on niin, että mitä monimutkaisemmasta ilmiöstä on kyse, sitä heikommin mitään kausaalisuhteita voidaan osoittaa.
– Anonyymi (ei varmistettu)
lauantaina 27.04.2013
Unohdin nimeni tuosta kirjoituksesta. - Ivan / Strada
– Anonyymi (ei varmistettu)
lauantaina 04.05.2013
Panu Raatikaisella on aika erikoinen kanta jos mediaväkivallan tutkimus pitäisi lopettaa. Eikö tieteenfilosofian toimenkuvaan juuri kuulu pyrkimys ratkaista tutkimukseen liittyviä ongelmia. Pitäisikö myös keskustelu aiheesta lopettaa koska argumentointi perustuu epäluotettaviin tutkimuksiin? On erittäin epätodennäköistä etteikö näin massivisesta mediaväkivallasta tihkuisi jotain ihmisen identiteettiin. Ilmenee se sitten ahdistuksena, pelkona tai väkivaltaisuutena. Ja on aika vastuutonta perustella väkivallan tarjontaa, elämisen sietämättömällä keveydellä, tarpeella joka tulee jostain kymmenien tuhansien vuosien takaa.
– Anonyymi (ei varmistettu)
Kirjoita uusi kommentti