Itsetehdyt ötökkäsuojat
Julkaistu perjantaina 08.04.2011 0 183
Oman pihan rukola, sinappikaali, on ihanaa salaattina, kuuman pitsan päällä tai pestona, mutta usein ikävän reikäistä.
Kirpat hyppäävät niiden kimppuun heti kun ne pääsevät mullan alta esiin. Tarvitaan siis kirpan kestävä ötökkäsuoja.
Saksilla vesipurkin kimppuun
Muovi pitää ötökän loitolla, joten kaupan lähdevesipurnukka pääsee uusiokäyttöön kasvimaalle. Olipa purkki mikä tahansa, pohja pois, ja kannen tilalle kangasta kuminauhalla paikalleen kiristettynä.
Purkin pohjan koko määrittää kylvöalueen koon, pikkaisen sitä pienemmälle alueelle siemeniä, kunnon kastelu ja purkki päälle.
Rukola kasvoi purkissa todella nopeasti, eikä ainakaan tämän kokoista purkkia tarvinut kastelua varten poistaa. Kolmessa viikossa saatiin satoa, ja täysin ilman reikiä. Avomaalla kasvanut verrokki taas oli tuttuun tapaan kirpanjälkiä täynnä.
Viime kesän kovat helteet kyllä koettelivat purkissa kasvajaa. Väri oli helleviikon jälkeen vaaleahko ja päivällä poimittu rukola vähän lepsua. Aamulla poimittu sen sijaa oli ihanaa, eikä vaalea väri heikentänyt makua.
Kemppi loitolla harson avulla
Porkkanaa vaivaa usein kemppi, pieni lentävä ötökkä, joka saa porkkanat jäämään pieniksi ja kasvattamaan liikaa juurikarvoja. Harso pitää kempin kaukana, mutta maan pintaa pitkin viritetty harso on osoittautunut naatin kasvaessa hankalaksi.
Harson nostaminen ylös on helppoa parin kaaren avulla. Nämä kaaret ovat harjaterästä, jota on taivutettu autonrenkaan vanteen ympärillä puolikaareksi. Taipuisa pajunvarsi tai vaikka pätkä ohutta muoviputkea toimii yhtä hyvin.
Kaaret tukevasti maahan ja harso tiukasti päälle. Reunat tiivistyvät hyvin maata vasten harjateräspätkien avulla ja päihin narua tai kuminauha. Kastelu onnistuu tietysti harson läpi.
Kuuden viikon jälkeen porkkanat olivat vielä pieniä, eikä ero avomaalla kasvaneisiin ollut iso. Syyskuussa ero oli huomattava – suojattujen hyväksi, joten kyllä kannatti!
Puoli seitsemän
Kirjoita uusi kommentti