Usein puhutaan naisellisista aseista, mutta kenelläpä ne olisivat yhtä järeitä kuin Louhella? Louhi, Pohjan akka, harvahammas loihtii myrskyn merelle ja manaa kansan kiusaksi kamalia petoja. Jos nämä keinot eivät saa väkeä taipumaan, Louhi piilottaa kuun, auringon ja tulen kauas Pohjolaan vuoren sisään. Tämmöisistä taidoista moni nykynainen voi vain haaveilla.
Pohjolan ja Kalevalan taistelu on yksi Elias Lönnrotin vuonna 1849 ilmestyneen Kalevalan pääteemoista. Kalevala ja Pohjola eivät kuitenkaan aina ole olleet vihollisia. Kun Väinämöinen tulee heikkona Pohjolaan, Louhi hoitaa hänet kuntoon. Kiitokseksi Louhi saa Kalevalan seppä Ilmarisen takoman Sammon. Sittemmin rikkautta ja onnea tuottavasta Sammosta käydään kiihkeä taisto.
Miesten suhtautuminen Louheen on kaksitahoinen: häntä pelätään, mutta myös kunnioitetaan. Pohjolassa on muuten isäntäkin, mutta täysin vaimonsa tossun alla. Pohjolan matriarkka on kova ja kiivas, eikä hän tunne sääliä sodassa tai pistosta rinnassa, kun tekee kauppaa tyttärestään.
Nimi: Louhi
Titteli: Pohjolan hallitsija
Lähipiiri: muun muassa Pohjolan isäntä, Pohjolan tytär, Ilmarinen
Levinneisyydestä: Jaakko Kuusiston säveltämä lastenooppera Koirien Kalevala Mauri Kunnaksen samannimisestä lastenkirjasta sekä Kai Niemisen Kalevala 1999
|