yle.fi




Elävä arkisto / Kulttuuri ja viihde / Teatterin ja tanssin tekijät /

Jouko Turkka - kriisejä ja kuohuntaa

Kuva: Professori Jouko Turkka. (29.08.1983) Touko Yrttimaa.

Jouko Turkan koko teatterikausi on ollut täynnä yllätyksiä. Turkka muistetaan mm. Joensuun teatterikriisistä ja myrskyisästä Teatterikorkeakoulun opettaja- ja johtajuusvaiheesta.

Kaikista suomalaisista teatterintekijöistä Turkka on ollut eniten keskustelua herättänyt. Turkka korosti näyttelemisessä voimakasta fyysistä ilmaisua.

Tämä näkyi myös Turkan teatteri- ja tv-sarjaohjauksissa Seitsemän veljestä (1989) ja Kiimaiset poliisit (1993).

Turkkaan henkilöityi paljolti esimerkiksi Oulussa 1987 sattunut Jumalan teatterin tapaus, jossa Turkan oppilaat heittivät protestimielessä ulostetta katsojien päälle.

Ohjauksen ja opettamisen lisäksi Turkka on kirjoittanut myös kirjoja. Turkan romaani Häpeä oli Finlandia-palkintoehdokkaana 1994.

Teksti: Seija Aunila

AVAINSANAT: hämäläiset, kiistat, kirjailijat, pirkanmaalaiset, pirkkalalaiset, riidat, teatteri, teatterikorkeakoulut, teatteriohjaajat


Katsele ja kuuntele

Jouko Turkka - herrasväen työmies

1 videoleike

Mirja Pyykön haastattelussa puidaan Turkan potkuja Joensuun kaupunginteatterista ja teatterikriisiä. 31-vuotias Turkka pelkää, että hänen kolmevuotias poikansa on perinyt isänsä kiivaan luonteen.
Katsele ja kuuntele

Turkan koulu

1 audioleike

Kiistelty ohjaaja Jouko Turkka toimi Teatterikoulun rehtorina vuosina 1983-1985. Turkalle näyttelijänammatin ydin oli esiintyminen, ja siksi yleisölle tehtävien esitysten määrä nousi hänen aikanaan ratkaisevasti.
Katsele ja kuuntele

Joensuun teatterikiista

4 audioleikettä

Joensuun näyttelijälakko elo-syyskuussa 1971 oli 1970-luvun ensimmäinen kulttuurisota. Kiistan taustalla oli Jouko Turkan kyseisen kauden ohjelmisto.
Katsele ja kuuntele

Jumalan teatteri puhuu Tämä ohjelma on ladattavissa myös tiedostona

1 audioleike

Tammikuussa 1987 neljä näyttelijä- ja ohjaajaoppilasta järjesti Oulun Pohjoisilla teatteripäivillä provokatorisen esityksen.
Katsele ja kuuntele

Jari Halonen ja Jumalan teatteri

1 videoleike

Ohjaaja Jari Halonen kertoo Jumalan teatterin Oulu-jupakasta vuodelta 1987. Siinä joukko Teatterikorkeakoulun opiskelijoita heitti protestiksi ulosteita oululaisen teatteriyleisön päälle.
Katsele ja kuuntele

Pääosassa Jouko Turkka

2 videoleikettä

Vuonna 1984 Teatterikorkeakoulun rehtori Jouko Turkka oli julkisuudessa erittäin kiistelty ja kiistanalainen henkilö. Dokumentti ei suoraan ota kantaa näihin kiistoihin, vaan näyttää Turkan tekemässä työtään, ohjaamassa näyttelijäoppilaita.
Katsele ja kuuntele

Jouko Turkan joulusaarnoja Tämä ohjelma on ladattavissa myös tiedostona

3 audioleikettä

Jouko Turkka jatkoi F. E. Sillanpään työtä radion joulupakinoitsijana vuonna 1993. Persoonallisen ajattelijan joulusaarnat poikkesivat totutuista juhlamietteistä.
Katsele ja kuuntele

Jouko Turkan Seitsemän veljestä

8 videoleikettä

Jouko Turkka ohjasi vuonna 1989 TV2:lle uudenlaisen elokuvasovituksen Aleksis Kiven romaaniklassikosta. 12-osainen sarja herätti suurta kohua.
Katsele ja kuuntele

Jouko Turkka Mark Levengoodin vieraana

1 videoleike

Kiistelty teatteriohjaaja pitää ihmisistä, väittää olevansa teatterin vihaaja ja luopuisi mieluummin puolista aivoistaan kuin naisista.
Katsele ja kuuntele

Turkan lapset

1 videoleike

Teatterikoulun rehtorina Jouko Turkka oli yhdelle isä, toiselle jumala, kolmannelle jotakin muuta. Mitä sitten tapahtui? Entä mitä Turkka itse ajatteli oppilaistaan kymmenen vuotta myöhemmin?
Katsele ja kuuntele

Kiimaiset poliisit

10 videoleikettä

"Mikä yhdistäisi kurjaa kansaa paremmin kuin se, että saamme jotain yhteistä inhottavaa. Nyt meillä jälleen on: Jouko Turkka ja Kiimaiset poliisit." (Jukka Kajava, HS 21.4.1993)
Katsele ja kuuntele

Turkan postmoderni kieli Seitsemän veljeksen maailmassa

3 videoleikettä

A-studion iltalinja -ohjelmassa keskustelu käy kuumana, kun vieraat ruotivat Jouko Turkan Aleksis Kiven klassikkoromaaniin perustuvaa elokuvasovitusta.
Katsele ja kuuntele


Tulosta sivu Ylös

Julkaistu 08.09.2006

Hae Elävästä arkistosta

Yllätä itsesi

Elävän arkiston nettiradio

Elävä arkisto -visa

Elävä arkisto Facebookissa

Elävä arkisto Twitterissä