Elävä arkisto / Kulttuuri ja viihde / Media /
Muistikuvaputki - lapset
Muistikuvaputken kolmannessa osassa Rouva Ruutu tekee Nukkumatin seurassa aikamatkan lastenohjelmien historiaan.
Lasten television historia alkaa heti vuodesta 1957. Ensimmäisiä suomalaisia lastenohjelmia olivat Kylli-tädin satutuokiot (vuodesta 1957 aina vuoden 1995 joulusatuun asti), Sirkus Papukaija (1961-67) ja Niksulan TV edeltäjineen (1960-72). Ruotsinkielisten lasten suosikki oli Vi på lilla torget (1964-68), jota veti laulava poliisi Georg Malmsten.
Romper Room eli Tenavatuokio (1968-74) laukkalauluineen veti isätkin ruudun ääreen – ainakin kun Arja-täti johti pientä ratsuväkeä. 1970-luvulla Arja-tätiä saattoi ihailla väreissä Satupostissa.
Pitkäikäisten lastenohjelmien lisäksi Ylessä tehtiin paljon lastennäytelmiä. Kultasuu (1967) kertoi avaruuteen matkaavasta aasista, joka vierailee muun muassa morkunkorkun-kieltä puhuvalla planeetalla. Onko Onnilla kotia? (1969) oli svengaava näytelmä asuntopulasta. Robotti Rops (1968) esitteli virolaista scifiä tamperelaistulkintana.
Lapsille tarjottiin ruudun välityksellä myös monenlaista oppia. Koulu-tv:n aiheet ulottuivat baletista ja avaruusmatkoista joukko-opin unioneihin. Englannin alkeet opittiin hokemalla "hello, hello, hello, where´s the cat".
1970-luvun alussa touhuaminen jäi vähemmälle, kun lastenkin piti olla huolissaan maailman tilasta. Puitiin niin Vietnamin sotaa ja verotusta kuin kuolemaa ja yökastelua. Alle kouluikäisille tarkoitettu Hyrrä (1972-74) oli totisimmasta päästä. Leikkisämpi Noppa (1973-80) kasvatti pienistä katsojistaan ”yhteiskunnan täysvaltaisia jäseniä”, kuten yksi katsoja lämmöllä muistelee. Toinen katsoja ei voi unohtaa sitä, miten Noppa neuvoi lapsia tekemään hapankaalia!
Tammikuussa 1977 aloittanut Pikku Kakkonen palautti sadut kunniaan ja toi vauvatkin ruudun eteen. Televisiosta tuli koko kansan lapsenvahti ja nukuttaja, ja potalla istuva pikkuväki alkoi väistellä Nukkumatin heittämää unihiekkaa.
Teksti: Kati Sinisalo
AVAINSANAT: historia, lapset, lastenohjelmat, Muistikuvaputki, näytelmät, viihde
Katsele ja kuuntele
Sirkus Papukaijan 7-vuotisjuhlaohjelma
1 videoleike
Tässä estradiohjelmassa Sirkus Papukaija juhlii 7-vuotista taivaltaan. Samalla ohjelma on Sirkus Papukaijan viimeinen.
Katsele ja kuuntele
Tenavatuokio: Laukkalaulu
1 videoleike
Hei laukka ratsu reima... Jokaisessa Tenavatuokiossa oli Laukkalaulu. Laulun tahdissa Arja-täti ja lapset laukkasivat Tenavalan ympäri.
Katsele ja kuuntele
Onko Onnilla kotia?
1 videoleike
Tupuna Vaissin vuonna 1969 esitetty lastennäytelmä kertoi Onnin ja hänen ystäviensä asuntopulasta. Poliisit ja vartijat vainoavat asunnotonta seuruetta.
Katsele ja kuuntele
Robotti Rops
2 videoleikettä
Virolaisen Boris Kaburin kirjoittama lastennäytelmä kertoi pojasta ja robotista, jotka olivat kuin kaksi marjaa. Näytelmä esitettiin televisiossa vuonna 1968.
Katsele ja kuuntele
Kultasuu avaruudessa
1 videoleike
Kultasuu oli hienosti lavastettu 1960-luvun satunäytelmä, joka kertoo mainiosta aasista Kultasuusta, joka matkaa avaruuteen.
Katsele ja kuuntele
Arja-täti esittelee prinsessan
1 videoleike
Suositun Tenavatuokion jälkeen Arja-täti esiintyi Satupostissa, jossa luettiin lasten kirjoittamia satuja ja tarinoita.
Katsele ja kuuntele
Pertsa ja Kilu ja timanttirosvot
3 videoleikettä
Odotettu kesäloma alkaa dramaattisesti, kun Pertsa ja Kilu joutuvat todistamaan jalokivivarkaan tuloa Suomeen.
Katsele ja kuuntele
Miten jouduit äidin vatsaan?
1 videoleike
Hyrrä–ohjelma käsitteli myös laajasti vanhempien välistä hellyyttä ja seksuaalisuutta.
Katsele ja kuuntele
Mitä? Vietnam
1 videoleike
Eija-Elina Bergholm ja Jussi Helminen kertovat lapsille Vietnamista ja Vietnamin sodasta. Ohjelman ulostuloaikana Vietnamin sotaa oli käyty yli viisi vuotta.
Katsele ja kuuntele
Joukko-oppia väreissä
2 videoleikettä
1970-luvun alussa koulut aloittivat "uuden matematiikan" opetuksen. Koulu-tv havainnollisti alkioita ja joukkoja Manne-tiikerin ja Jeri-leijonan avulla.
Katsele ja kuuntele
Kysy pois, Küsi julgesti 1.
1 videoleike
Kysy pois, Küsi julgesti –ohjelmassa koululaiset kysyivät Neuvosto-Eestistä ja Suomesta.
Katsele ja kuuntele
Tehdään hapankaalia
1 videoleike
Pallo-Nopassa puhutaan tällä kertaa pilaantuneesta ruuasta ja tehdään hapankaalia. Heikki kertoo, miten ruokia pitää säilyttää.
Katsele ja kuuntele
Kohteliaat Karvakuonot
1 videoleike
Eno-Elmerin lurituksessa luu kääntää hymyyn merimiehen suun. Laulun lisäksi puhetta on myös hyvästä käytöksestä ja onpa ohjelmassa vieraina professoriskoiriakin.
Katsele ja kuuntele
Tapani Perttu: Hottentottilaulu
1 videoleike
Saksalaisen Nukkumatti-animaation yhteydessä esitettiin 1980-luvulla myös lastenlauluja. Tämä esitys on vuodelta 1982.
Katsele ja kuuntele
Lasten ruutu
3 videoleikettä
Lasten ruudusta tulivat tunnetuiksi etenkin Akuliina ja Matti Merimies, jotka pohtivat monenmoisia asioita ohjelmissaan.
Katsele ja kuuntele
Susikoira Roi
6 videoleikettä
Susikoira Roi on Jorma Kurvisen kirjoittama nuortenkirjojen sarja, josta Yleisradio on tehnyt kaksi televisiodramatisointia.
Katsele ja kuuntele
Bogart Co. hölkkää ja jumppaa
1 videoleike
Bogart oli 1980-luvun puolivälin tienoilla suosioon noussut suomalainen yhtye, joka esitti englanninkielistä diskopoppia.
Katsele ja kuuntele
Hapsiainen tutkii ihmiskehoa
1 videoleike
Tällä kertaa Hapsiainen ei herääkään hiekka-aavikolta, vaan pitkän mustavalkoisen niemen nokasta. Tutkiskelun myötä erikoisuus osoittautuu ihmisen kuvaksi. Ihmiskehossa riittää Hapsiaiselle monenmoista ihmeteltävää.
Katsele ja kuuntele
Iltasatu: Lammas, joka söi vain kukkia
1 videoleike
Lasse Pöysti kertoo Ritva Luostarisen sadun "Lammas, joka söi vain kukkia".
Katsele ja kuuntele
Poliitikko Ansan ja Oivan junavaunussa
4 videoleikettä
Ansan ja Oivan junavaunuun tulee viimein ensimmäinen ihkaoikea matkustaja. Poliitikko saa puheillaan junahenkilökunnan niin pyörryksiin, että työtkin tahtovat unohtua.
Katsele ja kuuntele
Lasten tietokilpailu Markus-sedän johdolla
1 audioleike
Lastentunneilla pidettiin myös silloin tällöin tietokilpailuja. Tässä tietokilpailussa kolme tyttöä ja kolme poikaa kisaavat keskenään.
Katsele ja kuuntele
Julkaistu 23.11.2007