Elävä arkisto / Arkivet / Finland genom historien /
Inbördeskriget 1918
1918
Inbördeskriget i Finland har kallats vid många namn: brödrakrig, frihetskrig, klasskrig, uppror, beroende på vem som har definierat kriget.
Det finska inbördeskriget 1918 utkämpades mot bakgrunden av ryska tsarrikets sammanbrott, den ryska revolutionen och det första världskriget.
Efter en lantdagsupplösning och ett nyval där de borgerliga fick majoritet lämnade vänsterpartierna lantdagen och slog in på revolutionens väg med hjälp av de kvarvarande ryska trupperna.
De socialistiska "röda garden" stod snart i opposition mot de borgerliga "vita" skyddskårerna, de röda gardena beväpnade med vapen från de ryska trupperna. Den 26 januari 1918 tog generallöjtnant C.G.E. Mannerheim överkommandot över de vita skyddskårerna. Den 27 januari gav befälhavaren för det röda gardet i Helsingfors order om regeringens arrestering och upprättandet av en revolutionär regering i Finland, det så kallade folkkommissariatet.
Merparten av senaten flydde till Vasa. De röda grep makten i södra Finland, medan de vita höll de norra delarna av landet.
Kriget fortsatte hela våren 1918. I april fick de vita hjälp av 12000 man från Tyskland. Och den 16 maj 1918 red den vita armen som "segrare" till Helsingfors.
Krigets sår tog dock lång tid att läka. I kriget dog omkring 35000 finländare, under kriget 1500 vita och 7300 röda, och i fångläger efter kriget dog ytterligare omkring 15000 röda.
Text: Ida Fellman
NYCKELORD: 1918, Finland, inbördeskriget, röda, vita
Se och lyssna
Från värnpliktsstrejkens dagar
1 ljudklipp
Läraren Martin Ingo berättar om flykten till Sverige i början av 1900-talet.
Se och lyssna
Jägarrörelsen
2 ljudklipp
Vad var egentligen Jägarrörelsen och vilka var det som anslöt sig till den? Och varför sökte man sig till den Preussiska militären?
Se och lyssna
Jörn Donner ser på 1920-talet
1 ljudklipp
På 50-talet gjorde Jörn Donner en programserie om Finland genom årtionden. Det första programmet handlar om tjugotalet och börjar där allting fick sin början, med Finlands självständighet.
Se och lyssna
Munsalasocialismen
2 videoklipp
I Munsala utvecklades under 1900-talets början en helt egen form av socialism. Den kom till trakten genom forna emigranter som återvänt från USA med Marx och Engels verk i bagaget. Deras läror kom att prägla ortsbefolkningen från inbördeskriget 1918 till fortsättningskriget.
Se och lyssna
Röda veteraner minns
1 ljudklipp
Här berättar röda veteraner från inbördeskriget 1918 om sina upplevelser i kamp och fångläger.
Se och lyssna
När Volynets kapades i mars 1918
1 ljudklipp
Mitt under brinnande krig våren 1918 företog några vitgardister något som redaktör Enzio Sevón kallar ett rent "pojkäventyr".
Se och lyssna
Fånglägren 1918
1 videoklipp
De så kallade fånglägrena som upprättades efter inbördeskriget hör till en mörk tid i Finlands historia. Över 20 000 fångar från den röda sidan arkebuserades eller dog av svält eller sjukdomar i lägren.
Se och lyssna
Klyftan, om 1918
5 videoklipp
Rut, en 11-årig flicka, upplever inbördeskriget i en dramatisering av Anna Bondestams roman Klyftan.
Se och lyssna
Från Tammerfors och tillbaka
1 videoklipp
Med utgångspunkt i Heikki Ylikangas bok "Tie Tampereelle" intervjuar Nils Torvalds här Ylikangas och flera andra om inbördeskriget 1918 och finsk historieskrivning överhuvudtaget.
Se och lyssna
Krigsdöda i 1918 års krig
1 videoklipp
Riksarkivet har sedan 2000 gjort ett digert jobb med att undersöka avlidna under åren 1914-1922 för att ta reda på hur många som dog under inbördeskriget 1918.
Se och lyssna
Dikter av och med Elmer Diktonius
3 ljudklipp
Här får ni lyssna på dikter av Elmer Diktonius, upplästa av författaren själv.
Se och lyssna
Arbetarsånger i Svenskfinland
1 ljudklipp och 2 videoklipp
"Strejk och protester mot maktens män, stiger från verkstäders golv." Här får vi höra arbetare minnas och sjunga viktiga arbetarsånger.
Se och lyssna
Bysmeden i Köklax
1 videoklipp
Hjalmar Tallberg är sjätte generationens smed. Här talar han om smedsyrket och om inbördeskriget och den ryska parentesen. Dessutom sjunger han och berättar anekdoter.
Se och lyssna
Tre bröder i inbördeskriget 1918
1 ljudklipp
Tre unga bröder drog ut i krig på den vita sidan 1918. Varför talade ingen av dem om kriget med sina barn? Och vad avslöjar deras dagböcker?
Se och lyssna