yle.fi




Elävä arkisto / Kulttuuri ja viihde / Kirjat ja kirjoittajat /

Kirjallisuutemme vuosikymmeniä

1940-1960, 1990-2000

Kuva: Väinö Linnan romaani

Kirjallisuus heijastelee yhteiskunnan arvoa ja aatteita. 1940-luvun sotajan realismi kääntyi sodan jälkeiseen modernismiin.

1950-luvulla murtautui Suomessakin esiin modernistinen kirjallisuus, jota Suomessa nimitettiin "elliotlaisuudeksi" runoilija T.S. Elliottin mukaan. Realistinen ihmiskuvaus muuttui erilaisiksi aikatasoiksi, unikuviksi ja vaihtuviksi näkökulmiksi.

1960-luku oli yhteiskunnallisen osallistumisen ja tabujen rikkomisen aikaa. Hannu Salama tuomittiin jumalanpilkasta romaanistaan Juhannustanssit. Sopivuuden raja-aidat oli kaadettu.

1990-luvulta eteenpäin kirjallisuudessa on eletty ns. postmodernia kautta. Kirjallisuus leikittelee eri tyylilajeilla ja sekoittaa faktaa ja fiktiota.

Teksti: Seija Aunila





AVAINSANAT: 1940-1960, 1990-2000, kirjailijat, kirjallisuus


Katsele ja kuuntele

1940-luku oli runouden vuosikymmen

2 audioleikettä

Neljäkymmenluku oli kriitikko Maija Savutien mielestä kirjallisuushistorian kannalta epäkiitollista aikaa: sen alkupuoli kului sotaan, jälkipuoli siitä toipumiseen. Ajanjakson ilahduttavin ilmiö oli korkeatasoisen runouden suoranainen tulva.
Katsele ja kuuntele

Sanan ja runon juhla Savonlinnassa

1 videoleike

Ilmari Kianto ja Hilja Haahti olivat kunniavieraita, kun Suomen kirjailijat viettivät Sanan ja runon juhlaa vuonna 1957 Olavinlinnassa.
Katsele ja kuuntele

Kirjallinen modernismi murtautui esiin 1950-luvulla

1 audioleike

Viisikymmenluvun alussa nousi Suomessakin esiin modernistinen kirjallisuus, jota meillä nimitettiin "eliotlaisuudeksi" runoilija T.S. Eliotin mukaan.
Katsele ja kuuntele

1950-luku - teeskentelyn vuosikymmen?

1 audioleike

Keväällä 1966 Seppo Virtanen ja Pentti Saarikoski määrittelivät eräässä tv-ohjelmassa 1950-luvun "teeskentelyn vuosikymmeneneksi". Eino Leinon Seura kokoontui pari kuukautta myöhemmin puntaroimaan kirjallista 50-lukua tämän teesin pohjalta.
Katsele ja kuuntele

Kirjallisuuden vapaus ja kirjasodat

2 audioleikettä

Kai Laitinen ja Pekka Tarkka keskustelevat mm. toimittajan ja kirjailijan sanankäytön vapaudesta ja kirjasodista 1950- ja 60-luvuilla.
Katsele ja kuuntele

"Kurittomat kuvitelmat"

1 audioleike

Kirjallisuudentutkija Markku Soikkeli johdattelee 1990-luvun kotimaiseen kirjallisuuteen.
Katsele ja kuuntele


Tulosta sivu Ylös

Julkaistu 08.09.2006

Hae Elävästä arkistosta

Yllätä itsesi

Elävän arkiston nettiradio

Elävä arkisto -visa

Elävä arkisto Facebookissa

Elävä arkisto Twitterissä