Elävä arkisto / Musiikki / Jazz ja blues /
Suomijazzin läpimurron vuodet
1970-80-luku
Kotimaisen jazzin kärkeä edustivat 1970- ja 80-luvuilla mm. Eero Koivistoinen, Paroni Paakkunainen, Heikki Sarmanto, Edward Vesala, Teppo Hauta-aho ja Piirpauke.
Freejazzin elähdyttämä soittajasukupolvi löysi 60-luvun lopulla ja 70-luvulla oman kielensä. Suomalaiset soittajat alkoivat niittää myös kansainvälistä mainetta.
Jazzrock ja jazzfunk vaikuttivat vahvasti 70-luvun suomalaiseen jazziin. Jazzia fuusioitiin myös etnisten musiikkiperinteiden ja klassisenkin musiikin kanssa.
Muuan merkkipaalu oli myös Uuden Musiikin Orkesterin eli UMOn perustaminen vuonna 1975 - ei vähiten sen tarjoamien työtilaisuuksien tähden.
Teksti: Jukka Lindfors
Katsele ja kuuntele
Junnu Aaltonen puhuu
1 videoleike
Juhani Aaltonen on suomijazzin arvostetuimpia puhaltajia. Vaitelias herrasmies ei puhu paljon, mutta vuonna 1971 hänestä saatiin kuitenkin haastattelu irti.
Katsele ja kuuntele
Olli "Puppe" Ahvenlahti oli jazz-edelläkävijä
3 videoleikettä
Pianisti Olli Ahvenlahti tunnetaan mm. Jean-Pierre Kuselan aisaparina, mutta leppoisaa miestä arvostetaan myös kotimaisen jazzfunkin pioneerina.
Katsele ja kuuntele
Hapuoja ja Sarmanto panivat musiikilliset hynttyyt yhteen
3 videoleikettä
Sopraano Maija Hapuojan ja pianisti Heikki Sarmannon yhteistyö synnytti 1970-luvulla fuusiomusiikkia, jossa jazz ja klassinen laulu yhdistyivät.
Katsele ja kuuntele
Teppo Hauta-aho: H.A.E.
1 videoleike
Basisti Teppo Hauta-aho on liikkunut sulavasti niin klassisen musiikin kuin jazzin parissa. Hänen bändinsä esitys on taltioitu YLEn konsertissa vuonna 1970.
Katsele ja kuuntele
Esa Helasvuo: Days of Wine And Roses
1 videoleike
Esa Helasvuo on monipuolinen säveltäjä, jonka ulottuvuuksiin kuuluu myös jazz. Hänen johtamansa kokoonpano soittaa studiossa vuonna 1971.
Katsele ja kuuntele
Eero Koivistoinen: Five Blue Tones
1 videoleike
Eero Koivistoinen on suomalaisen jazzin tärkeimpiä nimiä. YLE taltioi hänen bändinsä vauhdikkaan esityksen tilaussävellysten konsertissa vuonna 1970.
Katsele ja kuuntele
Paroni Paakkunainen: Tuutulaulu
1 videoleike
Seppo "Paroni" Paakkunaisen puupilleillä ja sitarilla vahvistettu kokoonpano johdatti yleisön intialaisiin tunnelmiin Ylen sävellyskonsertissa vuonna 1970.
Katsele ja kuuntele
Piirpauketta konevitsalla
2 videoleikettä
Piirpauke-yhtye teki 1970-luvulla uraaurtavaa työtä jazzin ja etnomusiikin yhdistelijänä. Bändin suurin hitti oli karjalaisperäinen Konevitsan kirkonkellot.
Katsele ja kuuntele
Pekka Pohjola Group Espan lavalla
3 videoleikettä
Suomalaisen basismin merkkimies määrittelee monimuotoisen musiikkinsa: "Pannaan kaikki samaan puuroon ja katsotaan mitä siitä tulee."
Katsele ja kuuntele
Sarmanto ja UMO: The Dream of It And Death
1 videoleike
Heikki Sarmanto ja Uuden Musiikin Orkesteri esittävät teoksen The Dream of It And Death suomalaisen jazzin kavalkadissa vuonna 1984.
Katsele ja kuuntele
Toloselta kävi proge ja polkka
4 videoleikettä
Suomalaisen kitarakuninkaan kansainväliseltä bändiltä taittuivat niin samba kuin Säkkijärven polkka. Jukka Tolonen Bandissa soitti muusikoita kolmesta eri kansakunnasta.
Katsele ja kuuntele
Tuohi-kvartetti: Seagull
2 videoleikettä
Suomijazz niitti 70-luvun alussa kansainvälistä mainetta. Hurja suomalainen superbändi Tuohi-kvartetti voitti Montreux´n festivaalin yhtyekilpailun vuonna 1971.
Katsele ja kuuntele
Vesala & Stanko: First Song
2 videoleikettä
Modernin jazzin kotimainen voimamies Edward Vesala ja hänen suomalais-puolalaiset soittokaverinsa käyvät Vesa-Matti Loirin vieraina vuonna 1976.
Katsele ja kuuntele
DDT Jazz Band
5 videoleikettä
DDT Jazz Band eli Downtown Dixie Tigers on vuodesta 1958 alkaen pitänyt yllä perinteisen dixieland-tyylin lippua Suomessa.
Katsele ja kuuntele
Carola ja UMO
3 audioleikettä
Carola vetäytyi keikkaelämästä 1970-luvun puolivälissä, mutta palasi seuraavalla vuosikymmenelle aika ajoin jazzkeikoille muun muassa UMOn solistina. Tämän yhteistyön hedelmiä tallentui myös radionauhoille.
Katsele ja kuuntele
Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta
- Petri Silas: Freejazzista nujazziin. Kirjassa Suomi soi 3, Tammi 2005.
Aiheeseen liittyviä linkkejä
YLEn www-sivustot
Julkaistu 18.03.2008