Elävä arkisto / Kotimaa / Muuttuva yhteiskunta /
Avun antajat
Elävän arkiston hyväntekijät ovat yksilöitä ja yhteisöjä, jotka pyrkivät omalla työllään poistamaan köyhyyttä, eriarvoisuutta ja ympäristöongelmia maailmasta.
Työ ihmisoikeuksien, rauhan ja ympäristön puolesta on reaktiota ajan tapahtumiin. Monet turhautuvat, kun kaikki maailman asiat ovat median kautta nähtävillä ja eettinen tietoisuus painaa niskassa koko ajan.
Paremman maailman tavoittelu vaatii myös uhrinsa, mutta unelma solidaarisemmasta huomisesta elää.
Maailman epäkohtia voi korjata monella eri tavalla. Kehitysavun perimmäisenä tavoitteena on saada vähemmän kehittyneet maat ottamaan kehityksensä omiin käsiinsä. Politiikka perustuu kehitysmaiden kaupankäyntivalmiuksien parantamiseen ja kehitysavun antamiseen.
Humanitaarisella avulla tarkoitetaan työtä, jolla pyritään auttamaan tarvitsevia mahdollisimman nopeasti riippumatta heidän rodustaan, uskonnostaan tai poliittisesta vakaumuksestaan tai siitä, onko kriisi seurausta ihmisten aiheuttamasta konfliktista vai luonnonkatastrofista.
AVAINSANAT: aktivismi, hyväntekeväisyys, ihmisoikeudet, kehitysmaat, kehitysyhteistyö, köyhyys, pasifismi
Katsele ja kuuntele
Aktivisti Jyri Jaakkola Estelle-laivalla 2002
2 videoleikettä
Suomalainen ihmisoikeusaktivisti Jyri Jaakkola sai surmansa aseellisen ryhmän iskussa Meksikossa huhtikuussa 2010. Vuonna 2002 hän oli mukana Afrikan-purjehduksella Estelle-aluksella.
Katsele ja kuuntele
Maahanmuuttoministeri tahtoo puolustaa heikompia
1 videoleike
Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mielestä ihmisoikeudet ovat tärkeä suomalaisuuden ilmentymä.
Katsele ja kuuntele
Benazir Bhutto - kohtalon tytär
1 audioleike ja 5 videoleikettä
Pakistanin oppositiojohtaja Benazir Bhutto (1953-2007) oli poliittisen dynastian perillinen ja islamilaisen maailman ensimmäinen naispääministeri. Benazir Bhutto kuoli terrori-iskussa Rawalpindissa joulukuussa 2007.
Katsele ja kuuntele
Esa Salminen: Köyhyyden ammattilainen
1 videoleike
Esa Salmisen romaani Köyhyyden ammattilainen kertoo kehitysyhteistyöntekijä Petteri Savion kolmesta vuodesta Sambiassa eteläisessä Afrikassa.
Katsele ja kuuntele
Etelä-Afrikan teach-in
3 audioleikettä
1960-luvulla Suomessakin herättiin arvostelemaan Etelä-Afrikan apartheidia. Toukokuussa 1966 aihetta lähestyttiin uudella teach-in-menetelmällä.
Katsele ja kuuntele
Hyvää elämää intialaisessa kylässä
2 audioleikettä
Intiasta oli 1960-luvulla muutakin kerrottavaa kuin nälänhätä ja kurjuus.
Katsele ja kuuntele
Ihmisoikeudet Kiinassa
4 videoleikettä
Pekingin olympialaisten alla Kiinan johto lupasi lisätä avoimuutta ja kohentaa ihmisoikeuksia. Mutta kuinka on tosiasiassa käynyt?
Katsele ja kuuntele
Kenelle kehitysapua
1 audioleike
Radiokeskustelussa tiukattiin, päätyivätkö avustusvarat kultaharkkoina kapinakenraaleille.
Katsele ja kuuntele
Kolmannen maailman viikko Vanhalla
1 videoleike
Marraskuussa 1968 Vanhalla yo-talolla heiteltiin diktaattoreita tikoilla ja kuunneltiin esitelmiä kehitysmaista, kolonialismista ja imperialismista.
Katsele ja kuuntele
Köyhyyden pesäkkeet maapallolla
2 audioleikettä
Vuonna 1963 kuoli päivittäin 100 000 ihmistä nälkään.
Katsele ja kuuntele
Nälkää Intiassa
2 audioleikettä
Vuonna 1965 Kalkutassa nukkui 200 000 ihmistä kadulla. Seitsenkertaisesti Suomen vuosituotantoa vastaava viljamäärä katosi Intiassa vuosittain varisten suihin.
Katsele ja kuuntele
Ranskassa poliittinen kohu
2 videoleikettä
Rainbow Warrior räjäytettiin 10.7.1985 Uudessa-Seelannissa. Yksi ihminen kuoli ja alus vajosi miehenmentävän repeämän seurauksena.
Katsele ja kuuntele
Raili Mikkanen: Meren ja ikävän kiertolaiset
1 videoleike
Noin tuhat ihmistä pakkautuu Punaisen Ristin avustuslaivaan ja kiertää merillä parisen vuotta. Pääasiassa koululaislapsista koostuva joukko on lähtenyt nälkää pakoon Pietarista vuoden 1918 jälkeisissä sekavissa oloissa. Joukossa on myös suomalaislapsia. Suomen hallitus ei päästä laivaa Helsingin satamaan eikä lapsia maihin.
Katsele ja kuuntele
Suomalaiset avustivat unkarilaisia 1956
2 videoleikettä
Suomessa seurattiin tarkasti Unkarin kansannousun tapahtumia syystalvella 1956. Veljeskansan kohtalo tuntui tutulta, sillä sota oli Suomessakin tuoreessa muistissa.
Katsele ja kuuntele
Sadankomitea 60-luvulla
1 audioleike ja 3 videoleikettä
Suomen Sadankomitea perustettiin vuonna 1963. Viisi vuotta myöhemmin pasifistit pohtivat, tulisiko heidän tukea kolmannen maailman sissien aseellista taistelua.
Katsele ja kuuntele
Tunti maailmalle
2 videoleikettä
Earth Hour on WWF:n organisoima maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma, joka kehottaa suomalaisiakin sammuttamaan valonsa tunniksi ilmastokriisin torjumiseksi.
Katsele ja kuuntele
YK:n päivän kulkue vuonna 1968
2 videoleikettä
YK-päivän mielenosoituksessa 24.10.1968 vaadittiin mm. ihmisarvoa au-perheille, ammattiopetusta vangeille ja tukea kehitysmaiden vapautusliikkeille.
Katsele ja kuuntele
Äiti Amma Suomessa
2 videoleikettä
Intialainen pyhimys Äiti Amma vieraili Suomessa ensi kertaa vuonna 1998. Kuusi vuotta myöhemmin kohuttiin kulttuuriministeri Tanja Karpelan lomasta Amman luostarissa.
Katsele ja kuuntele
Julkaistu 20.09.2010