yle.fi




Elävä arkisto / Kotimaa / Luonto ja eläimet /

Viikon luontoääniä

1976-2007

Kuva: Veikko Neuvonen (1999) Seppo Sarkkinen.

Elävä arkisto esittelee yli 130 ääninäytteen teemassa Viikon luontoääniä -sarjan aarteita. Äänet on taltioinut YLEn ansioitunut luontotoimittaja, biologi Veikko Neuvonen.

Luontoon keskittyvä tiedetoimittaja Veikko Neuvonen on työskennellyt YLEssä 1973-2007. Hänet tunnetaan erityisesti Luontoilta, Äänikuvia luonnosta ja Luontoretki -ohjelmasarjojen toimittajana sekä luontoaiheisten kirjojen tekijänä.

Neuvonen on palkittu muun muassa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla ja Suomen Kuvalehden journalistipalkinnolla.

Viikon luontoääni oli alun alkaen toimituspäällikkö Mauri Soikkasen idea. Sarjan esikuvana oli Ruotsin radion Veckans fågel.

Teeman on koonnut Outi Heinonen.

AVAINSANAT: linnut, luonto, luontoääniä, Viikon luontoääniä, ympäristö


Katsele ja kuuntele

Haukat, kotkat ja pöllöt

7 audioleikettä

Suomessa voit kohdata suurista päiväpetolinnuista mm. maakotkan, piekanan, sääksin ja tuulihaukan. Kaksi viimeksi mainittua asuttavat lähes koko Suomea, kun taas maakotka elää Keski-Suomesta Lappiin ja piekana harvinaisena Pohjois-Suomessa.
Katsele ja kuuntele

Hanhet, sorsat ja uikut

10 audioleikettä

Sorsien heimo kuuluu sorsalintujen lahkoon, ja hanhet ovat sorsalintujen alaheimo. Uikut ovat uikkulintujen lahkon ainoa heimo. Suurin osa näihin kuuluvista linnuista viihtyy vesistöjen läheisyydessä. Tunnetuin linnuista on sinisorsa, joka tunnetaan myös nimellä pullasorsa.
Katsele ja kuuntele

Kahlaajat ja haikarat 1/2

10 audioleikettä

Kahlaajat kuuluvat rantalintujen alalahkoon, joita ovat esimerkiksi Suomessakin tavattavat uhanalainen heinäkurppa. Haikarat kuuluvat haikaralintujen lahkoon. Suomessa haikaralinnut ovat harvinaisempia.
Katsele ja kuuntele

Kahlaajat ja haikarat 2/2

2 audioleikettä

Kahlaajiin kuuluvat myös töyhtöhyyppä ja vesipääsky. Töyhtöhyypän voi tavata Suomessa parhaiten etelä- ja keskiosissa maata, ja sen tunnistaa mustavalkoisesta yleisvärityksestä ja töyhdöstä pään päällä. Vesipääskyn nähdäkseen on mentävä Pohjois-Suomen soille.
Katsele ja kuuntele

Kanalinnut

4 audioleikettä

Kanalintujen lahkoon kuuluvilla aitokanoilla ja metsäkanoilla on tukeva vartalo, vahva kaula ja lyhyt, paksu nokka. Metso on suurin kanalintumme ja sen voi kohdata koko maassa. Suomessa Riekkoja tavataan eniten pohjoisessa ja teeriä taas etelässä.
Katsele ja kuuntele

Kihut, lokit ja tiirat

8 audioleikettä

Rantalintujen lahkoon kuuluvat kihut, lokit ja tiirat viettävät suurimman osan elämästään merillä tai muiden vesistöjen lähistöllä.
Katsele ja kuuntele

Kyyhkyt ja käki

2 audioleikettä

Käki asuttaa koko Suomea, joten voit kuulla sen kukkuvan missä päin vain. Sepelkyyhky on kyyhkyistämme suurin, ja sen voit kohdata kaikkialla Suomessa.
Katsele ja kuuntele

Rantakanat

4 audioleikettä

Kurkilintujen heimoon kuuluvat rantakanat viihtyvät joko kosteilla tai kuivilla alueilla lajista riippuen. Pikkuhuitti ja luhtakana ovat kosteikkojen asukkeja, pikkuhuitti pesii säännöllisesti vain Parikkalan Siikajärvellä. Kuivempien alueiden asukeista ruisrääkän voi tavata Etelä-Suomessa.
Katsele ja kuuntele

Sammakot

2 audioleikettä

Sammakot ovat suurin lahko kahdesta muusta sammakkoeläinten lahkosta. Ne ovat ruumiinrakenteeltaan lyhyitä ja omaavat hyvin kehittyneet pitkät raajat.
Katsele ja kuuntele

Selkärangattomat

2 audioleikettä

Hepokatit ja heinäsirkat polveutuvat yhteisestä varhaisemmasta sirkkojen kantaheimosta. Suomessakin voi kohdata mm. lehtohepokatin ja heinäsirkkojen alaheimoon kuuluvan uhanalaisen palosirkan.
Katsele ja kuuntele

Tikat, kehrääjät ja kiitäjälinnut

8 audioleikettä

Tikkalinnut omaavat vahvan ja kovan nokan, jolla ne voivat hakata puuhun koloja pyydystääkseen pitkällä tahmealla kielellään hyönteisiä. Kiitäjälinnut ovat saaneet nimensä lyhyistä jaloistaan, jotka ne lentäessään nostavat lähelle ruumistaan, jolloin linnut näyttävät jalattomilta. Kehrääjälinnut ovat öisin liikkuvia hyönteissyöjiä.
Katsele ja kuuntele

Varpuslinnut 1/8

9 audioleikettä ja 1 videoleike

Varpuslinnut on suurin lintujen lahko, johon kuuluu yli 5000 lajia. Varpuslintuja kutsutaan usein myös laululinnuiksi. Tässä ensimmäisessä osassa voit tutustua mm. etelänsatakieleen, hemppoon, idänuunilintuun, kehrääjään ja keltasirkkuun.
Katsele ja kuuntele

Varpuslinnut 2/8

10 audioleikettä

Kun kuuntelet vaikkapa keltavästäräkin, kirjokertun, kirjosiepon, kivitaskun, kiurun, koskikaran, kottaraisen, kuhankeittäjä, kulorastaan tai kultarinnan laulua, huomaat laululintunimityksen pitävän paikkansa.
Katsele ja kuuntele

Varpuslinnut 3/8

10 audioleikettä

Yksi yleisempiä lintujamme on laulurastas, se pesii koko maassa ja sen laulu on monelle tuttua melodista viserrystä. Kuuntele laulurastaan lisäksi kuusitiaista, lapinsirkkua, lapinuunilintua, luhtakerttusta, metsäkirvistä, mustaleppälintua, mustavarista, naakkaa ja niittykirvistä.
Katsele ja kuuntele

Varpuslinnut 4/8

10 audioleikettä

Peippo esimerkisi on Suomessa ja muualla Euroopassa yleisimpiä sekä tunnetuimpia lintuja. Tutustu näiden lisäksi myös närheen, pajusirkkuun, peltosirkkuun, pensaskerttuseen, pensassirkkalintuun, pensastaskuun, pikkukäpylintuun, pikkulepinkäiseen ja pikkuvarpuseen.
Katsele ja kuuntele

Varpuslinnut 5/8

10 audioleikettä

Suomessa voi silloin tällöin kohdata pähkinänakkelin, joka nimensä mukaisesti syö pähkinöitä. Ainoana suomalaisena lintuna sen erikoisuus on, että se voi kiipeillä runkoa pitkin pää alaspäin. Kuuntele ja opi lisää edellisestä sekä pohjansirkusta, pulmusesta, punakylkirastaasta, punarinnasta, punavarpusesta, puukiipijästä, rastaskerttusesta, rautiaisesta ja räkättirastaasta.
Katsele ja kuuntele

Varpuslinnut 6/8

10 audioleikettä

Monien mielestä satakieli on Suomen paras laululintu, sen voit kohdata maan etelä- tai keskiosissa. Tutustu myös räystäspääskyyn, sinirintaan, sinitiaiseen, sirittäjään, sitruunavästäräkkiin, talitiaiseen, taviokuurnaan, tikliin ja tilhiin.
Katsele ja kuuntele

Varpuslinnut 7/8

7 audioleikettä

Viitasirkkalintu on Suomessa jokseenkin harvinainen, sillä täällä pesii alle tuhat paria. Sen voi kohdata vaikkapa pusikkoisella pellolla. Tässä osiossa viitasirkkulinnun lisäksi voit tutustua tiltalttiin, viitakerttuseen, viirusirkkalintuun, viherpeippoon, töyhtötiaiseen ja törmäpääskyyn.
Katsele ja kuuntele

Varpuslinnut 8/8

7 audioleikettä

Kuvassa esiintyvä urpiainen on Lapin yleisempiä pesimälintuja. Tutustu urpiaisen lisäksi korppiin, mustapääkerttuun, punavarpuseen, pähkinähakkiin, pyrstötiaiseen ja ruokosirkkalintuun.
Katsele ja kuuntele

Kyy

1 audioleike

Kyykäärmeiden heimoon kuuluva kyy on Euroopan yleisin ja samalla Suomen ainoa luonnossa esiintyvä myrkkykäärme.
Katsele ja kuuntele

Orava

1 audioleike

Oravien heimo jaetaan kahteen alaheimoon, jotka käsittävät yhteensä noin 250 jyrsijälajia. Sciuridae-alaheimoon kuuluu mm. varsinaiset oravat ja petauristinae-alaheimoon kuuluu mm. liito-orava.
Katsele ja kuuntele


Tulosta sivu Ylös

Julkaistu 01.07.2008

Hae Elävästä arkistosta

Yllätä itsesi

Elävän arkiston nettiradio

Elävä arkisto -visa

Elävä arkisto Facebookissa

Elävä arkisto Twitterissä