Elävä arkisto / Arkivet / Finland genom historien /

Finland och EU

1994-1999

Bild: EU-flaggor, YLE bildband 1994

1994 hade Finland, Norge och Sverige ett svårt beslut att fatta. Skulle de ta ett steg närmare ett integrerat Europa och gå med i EU.

Eller hålla fast i sin nationella identitet och stå utanför Unionen.

Valet i Finland hölls den 16 oktober och då röstade folket klart ja till ett medlemsskap. Men samtidigt var rädslorna och skepticismen stor mot Unionen. Skulle vi nu bli en del av en militärpakt? Kommer vi att förlora vår identitet? Vad händer om Marken försvinner? Hur kommer det att gå med vårt jordbruk? Så lydde några av farhågorna.

Efter valet i Finland röstade också Sverige ja, medan Norge valde att hålla sig utanför Unionen. I dag är Finland en etablerad medlemsstat och även om vägen till EU var både krokig och svår, är Finlands plats i Europa i dag klar.

Text: Charlotta Hedman/Ida Fellman

NYCKELORD: Bryssel, EU, EU-länder, EU-politik, Europa, europaparlamentariker, Europaparlamentet, europeiskhet, folkomröstningar, medborgare, samhället, val, valdeltagande


Se och lyssna

EU har problem med muscha och klimpsoppa

3 videoklipp

EU var måltavla för diverse sketcher 1994. Här funderar man på EU:s bestämmelser över livsmedel. Skall EU förbjuda muscha och klimpsoppa?
Se och lyssna

Tvinn Spik: EU-nyheter

2 videoklipp

1994 var EU föremål för diverse sketcher. I Tvinn Spik berättar man alternativa nyheter från och om EU.
Se och lyssna

Eu - ja eller nej?

4 videoklipp

Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?
Se och lyssna

Esko Ahos nyårstal 1993

1 videoklipp

Nyårsskiftet 1992-1993 var inte muntert för Finlands folk, men statsminister Esko Aho har dock förtröstan att med fast hand föra Finlands folk genom kriserna.
Se och lyssna

Folkomröstningen om EU

4 videoklipp

Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.
Se och lyssna

Finland blir ett EU-land

1 videoklipp

Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.
Se och lyssna

Åland säger ja till EU

1 videoklipp

Efter att Finland sagt ja till EU var det Ålands tur att ha en separat folkomröstning. Även där blev svaret ett klart ja, trots att Åland tidigare varit mer tveksam i den landsomfattande omröstningen.
Se och lyssna

Sverige går med i EU

1 videoklipp

Efter att Finland sagt "ja" till EU blev det svenskarnas tur att gå till valurnorna. Valet blev mycket jämnt, men när alla röster var räknade hade svenskarna också sagt "ja" till Unionen.
Se och lyssna

Finlands första år i Bryssel

4 videoklipp

Hur såg finländarna och europarlamentarikerna på EU-medlemskapet åren efter att man gått med?
Se och lyssna

EU-valet 2004

7 videoklipp

Vilka var Finlands invalda i EU-valet 2004? Och är EU-valet ett europeiskt val över huvud taget?
Se och lyssna

EU-valet 1999

7 videoklipp

I EU-valet 1999 röstade 30 % av Finlands befolkning. Vems fel är det att ingen bryr sig, undrar kommentator Göran Djupsund?
Se och lyssna

Kommunalval och EU-val 1996

1 videoklipp

Den finlandssvenska valexperten Göran Djupsund kommenterar de två rådden, d.v.s. valen, då finländarna skulle rösta både om europaparlamentsledamöter och kommunalpolitiker. Men valdeltagandet blev lägre än någonsin.
Se och lyssna

Heidi Hautala om EU och Finland

1 videoklipp

Heidi Hautala har arbetat som europaparlamentariker i hela åtta år. Hon har också varit Gröna förbundets partiordförande och ställt upp i två presidentval.
Se och lyssna

Ung kvinna i Bryssels korridorer

2 videoklipp

Maria Serrano och Lotta Lindegren är båda unga kvinnor som är tätt knutna till Bryssel och EU.
Se och lyssna

Bettina intervjuar Alexander Stubb

1 videoklipp

När Ilkka Kanerva avgick 2008 valdes Alexander Stubb (samlingspartiet) till ny utrikesminister. Här intervjuas han av Bettina om sina år i USA och i Bryssel.
Se och lyssna

Elisabeth Rehn - sfp och männisokrätt

1 videoklipp

Elisabeth Rehn kunde ha blivit Finlands första kvinnliga president. Men Rehn gick snabbt vidare till andra arbetsuppgifter.
Se och lyssna

President Martti Ahtisaari om Finland och EU

1 videoklipp

Ett år efter Finlands medlemskap i EU intervjuas president Martti Ahtisaari på Ekudden om vad EU inneburit för Finland.
Se och lyssna

Internytt öppnas

2 videoklipp

Våren 1998 öppnade svenska yle en internettjänst med nyheter, Internytt.
Se och lyssna

Helge Valama kämpar för alla romer

1 videoklipp

Helge Valama har ett stort hjärta och kämpar för sina romska bröder och systrar i östra Europa. EU ger honom hjälp men också byråkrati.
Se och lyssna

Ismo Alanko: När ljuset kom till Finland

2 videoklipp

Ismo Alankos Kuin Suomi putos puusta från skivan med samma namn blev nästan en nationalhymn när den kom ut 1990. Här sjunger Ismo Alanko den i Mats Huldens översättning till svenska.
Se och lyssna

Europas ekonomi i kris?

4 videoklipp

I april 2010 begärde Grekland miljardstöd från EU och den Internationella valutafonden (IMF) för att klara sin enorma skuldbörda. Också Spanien, Irland och Portugal har problem med sin ekonomi. Men hur såg Islands ekonomisk kris ut? Hur kunde det gå så här och vad skall hända i Europa?
Se och lyssna

Euron - den gemensamma valutan

6 videoklipp

Euron, EU:s officiella valuta, togs i bruk elektroniskt 1999 och som sedlar och mynt den 1 januari 2002. Ända sedan planeringsstadiet har en gemensam valuta väckt känslor för och emot.
Se och lyssna


Skriv ut Upp

Publicerad 08.09.2006

Sök i Arkivet

Arkivrulett

Elävä arkisto Facebookissa

Elävä arkisto Twitterissä



Rundradion Ab, Radiogatan 5, 00024 Rundradion, tel. (09) 14801
Info om Svenska YLE Respons Om TV-avgiften