Elävä arkisto / Arkivet / Samhälle /

Sameland

1963-2008

Bild: Samelands flagga(design Astrid Båhl) 1986

Vad är en same? Och hur ser samernas historia ut? Följ med genom historien.

Samerna är en etnisk minoritet i Norge, Sverige och Finland, samt på Kolahalvön i Ryssland. Det område som samer bebor brukar benämnas Sápmi (Sameland).

Allt som allt finns det cirka 75 000 samer, de flesta av dem bor i Norge. I Finland bor cirka 9 000, och av dem bor c. 60 % utanför Sameland, främst i huvudstadsregionen.

Samepolitiken i Finland, Sverige och Norge har haft betydande inslag av rasism. Synen på "lapprasen" var starkt nedlåtande. Samiska barn fick inte lära sig samiska i skolan utan tvångsförfinskades.

Det är vanligt att tro att alla samer är renskötare och lever på rennäringen men stora delar av samerna har levt på fiske eller andra näringar.

Sedan 1992 har samerna en egen nationaldag den 6 februari. Den dagen 1917 hölls det första mötet för samer i Trondheim. Sápmi, Sameland, har sedan 1986 en egen flagga. Sedan 1986 finns även en egen nationalsång, Sámi soga lávlla (nordsamiska), "Samefolkets sång". Det är en gammal text skriven i början av 1900-talet, med en nyskriven melodi, och finns på flera samiska dialekter.

De traditionella samedräkterna används mest vid högtidliga tillfällen. Samernas traditionella klädedräkt innehåller bland annat en kolt. De färgrika dräkterna med röd, blå, gul och grön visar härkomst och släktskap.

Text: Ida Fellman

NYCKELORD: enaresame, identitet, Ivalo, koltsame, lapp, Lappland, Lokka, minoriteter, nordsame, renar, renskiljning, renskötsel, Sameland, samiska, språk


Se och lyssna

Vem är en riktig same?

3 videoklipp

Är det renarnas antal som gör en same? Vem skall ha rösträtt i Sametinget? Och förekommer det rasism mellan finnar och samer?
Se och lyssna

Samernas kultur och tradition

7 ljudklipp

På 1960-talet började man i västvärlden inse kolonialismens och imperialismens historia. I Finland steg frågan om samernas ställning upp.
Se och lyssna

Renbete i omvandling

1 videoklipp

På 1970-talet var rennäringen i Lappland hotad när kraftverken byggde dammar, turisterna skräpade ner och skogarna kallhöggs.
Se och lyssna

Unna Junná – för samiska barn

6 videoklipp

Unna Junná berättar på samiska för samiska barn. Samiska sånger och ramsor varvas med berättelser om djur och vacker natur från Sameland.
Se och lyssna

Samiska barn i skola

2 videoklipp

Hur har ett samiskt barn det 1972 och 2002? Följ med och titta.
Se och lyssna

Om tvåhundra samiska skallar

1 videoklipp

En enkel ceremoni på en liten ö i Enare träsk. Tvåhundra dödsskallar har äntligen återbördats till sin ursprungliga plats.
Se och lyssna

En riuku i Kuttura, Ivalo

1 ljudklipp och 2 videoklipp

En riuku är ett smalt träd som man sågar ner och sätter sig över för att skita. Så kallas kvinnorna från södra Finland bland samerna i Lappland. Korinna Korsström-Magga skulle bli konstnär, men slutade som renskötarhustru i Ivalo.
Se och lyssna

Ordsnoken - Skandinavien

1 ljudklipp

För över 2000 år sedan dök Finland för första gången upp på en karta. Det var tack vare greken Ptolemaios som kallade området under polcirkeln för Finlappeland. I det här avsnittet av "Ordsnoken" tittar Erik Snellman närmare på namn.
Se och lyssna


Andra webbplatser om ämnet

Arkivet

YLE:s websidor

Internet

Skriv ut Upp

Publicerad 03.02.2011

Sök i Arkivet

Arkivrulett

Elävä arkisto Facebookissa

Elävä arkisto Twitterissä



Rundradion Ab, Radiogatan 5, 00024 Rundradion, tel. (09) 14801
Info om Svenska YLE Respons Om TV-avgiften