Elävä arkisto / Kulttuuri ja viihde / Leipää ja sirkushuveja /
Sirkuksessa ja tivolissa
1948 - 1955
Kaiken kansan viihdemuodot tarjosivat suomalaisten ihmeteltäväksi surmanhyppyjä, elefantteja, itämaisia fakiireja ja nuoralla tanssivia merileijonia.
Sirkuksen tie ei ole Suomessa ollut kullalla silattu. Sirkus on ollut lainsäädännöllisesti monia muita taiteita ahtaammassa asemassa, eikä se ole nauttinut yhteiskunnan taloudellista tukea.
Sirkuksen ja tivolin taipaleet ovat risteytyneet monasti.
Tivolien puitteissa on harjoitettu pienimuotoisempaa sirkustoimintaa. Vastaavasti monet sirkukset ovat hankkineet lisätuloja teltan ympärille sijoitetulla tivolilaitteistolla.
Etenkin sotien jälkeen sirkus-nimikkeellä Suomea kiersivät useatkin seurueet. Niiden vetonauloihin kuului mm. "neekerilaulajattaria", rullaluistelua, kautsuk- eli notkeusakrobatiaa, kuolemanhyppyjä, huuliharppua soittavia norsuja, viikatetikkailla kiipeilyä ja miekan nielentää.
Teksti: Jukka Lindfors
AVAINSANAT: akrobatia, huvipuistot, huvit, sirkukset, sirkuseläimet, teatteri
Katsele ja kuuntele
Sirkus saapuu kaupunkiin
1 videoleike
Kun kaupunkiin pöllähtää kesäisenä päivänä kaksi leijonaa, kolme elefanttia, kolme aasia, kuusi kamelia, kuusi ponia ja 30 hevosta, niin onhan se melkoinen tapaus.
Katsele ja kuuntele
Mikrofoni vierailee tivolissa
1 audioleike
Radioselostaja Markus Rautio ja näyttelijä Uuno Laakso kävivät Sariolan tivolissa. Leijonanluola saa Raution ihon kananlihalle.
Katsele ja kuuntele
Ilta sirkuksessa
1 videoleike
Koko perheen sodanjälkeistä viihdettä: akrobaatteja, marokkolaisia voimistelijoita, hevosesityksiä, palloilevia merileijonia, matelijoita, kaloja...
Katsele ja kuuntele
Kieputusta korkeuksissa
1 videoleike
Lasten päivän huvikentällä Helsingissä nähtiin vuonna 1950 huimapäisiä sirkustemppuja. Nainen pyörii vaijerin varassa, niin että heikkoluonteisempaa pyörryttää.
Katsele ja kuuntele
Fakiireja ja krokotiileja
1 videoleike
Ohjelma Oy:n sirkusesityksessä Helsingin Messuhallissa vuonna 1950 esiintyi intialainen Alhar-ryhmä käärmeineen ja krokotiileineen.
Katsele ja kuuntele
Surmanhyppääjä Messuhallissa
1 videoleike
Ohjelma Oy:n kansainvälisessä sirkusihmeiden paraatissa vuonna 1950 nähtiin huimapäinen trapetsitaiteilijaduo Two Thedas sekä tanskalainen uimahyppääjä Anita Kittner.
Katsele ja kuuntele
Norsuja, karjapaimenia ja turkkilaisia
1 videoleike
Helsingin vanhassa Messuhallissa pidettiin vuonna 1955 joulupukin johtamat Lasten Päivän markkinat. Pellet pelehtivät, elefantit voimistelevat ja yleisö laskee mäkeä.
Katsele ja kuuntele
Sata vuotta yhtä tivolia
1 videoleike
Millaista on moderni sirkuselämä? Jorma Molariuksen ansiokas, kiireetön dokumentti kurkisti Suomen Tivolin arkeen vuonna 1988.
Katsele ja kuuntele
Sirkusta Lastenlinnan pihalla 1957
1 videoleike
Noita-akka muuttuu kauniiksi prinsessaksi ja akrobaatit tekevät henkeäsalpaavia temppuja Helsingin Lastenlinnan potilaiden iloksi kesällä 1957.
Katsele ja kuuntele
Surmanajajat Onni ja Kalevi Suuronen
1 videoleike
Suomen ainoat surmanajajat Onni Suuronen ja Kalevi Suuronen kertovat harvinaisesta ammatistaan ja sen vaaroista.
Katsele ja kuuntele
Tietolaatikko
- Suomessa pidettiin ensimmäiset sirkusnäytökset vuonna 1802, jolloin maassa vieraili ranskalainen taitoratsastaja Jean Lustre seurueineen
- Ensimmäisen kotimaisen sirkuksen perustivat vuonna 1896 tanskalaissyntyiset Carl ja John Ducander
- Suuria suomalaisia sirkuksia ovat olleet Sirkus Sariola (1949 - 1953), Sirkus Panakos (1957 - 1958) ja edelleen toimiva Sirkus Finlandia (per. 1976)
Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta
- Taivalsaari, Eero: Sirkuselämää. Suomalainen sirkus kautta aikojen. Otava 2006.
- Hirn, Sven: Sirkus kiertää Suomea 1800 - 1914. SKS 1982.
Julkaistu 17.11.2006