Elävä arkisto / Arkivet / Samhälle /
Helsingfors
1960-1991
Vad innebär Helsingfors för oss? Huvudstad, hemort, arbetsplats? Är Helsingfors endast centrum runt Alexandersgatan? Eller hela huvudstadsregionen?
I den här Helsingforshelheten kan du fånga många miljöer från Georgsgatans simhall till Gårdsbacka förort.
Här får du stifta bekantskap med Helsingfors för 150 år sedan. Vad gjorde man? Hur såg det ut? Det fanns en tid då Skillnaden, Alexandersgatan och Esplanaden utgjorde största delen av Helsingfors centrum.
Men Helsingfors är inte bara nostalgi och svunna tider. Boendeformer och livsstilar har förändrats ordentligt i Finland genom åren. På 60-talet började förstäderna dyka upp kring Helsingfors. Grå bostadsområden där tristessen låg tung över vardagen och de sociala problemen växte. Men för dem som bor där är stället ett hem. Trähusen på 1960-talet var inte särdeles eftertraktade, de kunde vara förfallna och primitiva.
Text: Ida Fellman
NYCKELORD: bostadslösa, dokumentärfilmer, förorter, Helsingfors, hem, historia, huvudstäder, invånare, reportage, stadsdelar, städer, urbanisering
Se och lyssna
Träff: Engel planerar Helsingfors 1812
1 videoklipp
I språkserien Träff skulle finländare lära sig svenska genom fakta och skämt. Här lär vi oss om huvudstaden Helsingfors 1812.
Se och lyssna
Helsingfors år 1842
1 ljudklipp
Hurudan var den lilla badorten Helsingfors med 20 000 invånare 1842?
Se och lyssna
Helsingfors och Tölöviken för 200 år sedan
1 ljudklipp
Tölöviken i Helsingfors ser man nu som en relativt central del av staden, så var det inte förr. Då var Tölöviken ett rekreationsområde utanför staden.
Se och lyssna
Strömmingsmarknad på 1930-talet
1 videoklipp
I den här korta stumfilmen får vi göra en tidsresa till 30-talets Helsingfors och besöka strömmingsmarknaden. Vi får se både fiske i skärgården och försäljning vid Salutorget.
Se och lyssna
"Finland kallar" 1932
1 videoklipp
Hur kunde man på 1920- och 1930-talen locka tyska turister till Finland? Här ser vi en reklamfilm som presenterar den vackra naturen och lyxen i "de tusen sjöarnas land".
Se och lyssna
Helsingfors torgliv sommaren 1933
1 videoklipp
Gräddglass och färska torgprodukter gick bra åt bland huvudstadens damer sommaren 1933.
Se och lyssna
Vår vackra huvudstad 1937
1 videoklipp
I den här filmen beger vi oss till Helsingfors före kriget 1937. Skinande bilar, skramlande spårvagnar och originella vinklar. Följ med!
Se och lyssna
Finland kallar 1940!
1 videoklipp
Genom 1930-talets vackra Finland reser vi till vinterkrigets skräck.
Se och lyssna
Helsingfors i snö
3 videoklipp
Snö, snö, snö! Snö innebar vintersport och mycket arbete också för 60 år sedan. Se nostalgiska stumfilmsklipp från ett vintrigt Helsingfors!
Se och lyssna
Den rätta vägen - om den farliga alkoholen
1 videoklipp
I den här upplysningsfilmen från Lii-Filmi får vi höra om storstadens faror och om spriten, en av mänsklighetens största förbannelser. Hur går det för två landsortspojkar i Helsingfors när de möter dessa frestelser?
Se och lyssna
Jörn Donner: En morgon i staden Helsingfors
1 videoklipp
Helsingfors vaknar upp i den här lugna och poetiska kortfilmen av Jörn Donner.
Se och lyssna
Höststorm över Helsingfors
1 videoklipp
I den här korta stumfilmen av Veikko Itkonen inbjuds vi till ett riktigt äventyr när en höststorm ryter fram över Helsingfors 1956.
Se och lyssna
Hyrkusken i Helsingfors
1 videoklipp
På 60-talet fanns det ännu hyrkuskar i Helsingfors. Gunnar Ahlgren är en av de få som ännu jobbade på den tiden. I programmet åker han runt staden med Karl Sahlgren och berättar om sitt jobb.
Se och lyssna
Det gamla Sörnäs
1 ljudklipp
Hur har stadsdelen Sörnäs i Helsingfors sett ut genom tiderna, från sekelskiftet 1900 till 1950-talet?
Se och lyssna
Rapport från Sörnäs
1 videoklipp
I Carl Gustaf von Willebrands fina film Rapport från Sörnäs från 1968 får vi stifta bekanstkap med ett levande Sörnäs.
Se och lyssna
Georgsgatans simhall i Helsingfors
1 videoklipp
Här besöker redaktör Karl Sahlgren Georgsgatans simhall för att diskutera simundervisningen i landet. Han plaskar på i bassängen i simdräkt och intervjuar både den ena och den andra.
Se och lyssna
En vinterfärd till Högholmen
1 videoklipp
Mamma Dorrit och hennes tre barn besöker Högholmen. Man njuter av djuren och matar dem med sockerbitar, nötter och bröd.
Se och lyssna
GeeBee hemma i Vallgård
1 ljudklipp
På 30-talet rådde det GeeBee-feber i Finland. Boxaren från Vallgård höll på att ta sig in på den internationella arenan.
Se och lyssna
Föfallna trähuskvarter i Helsingfors 1967
1 videoklipp
1967 var det inte trendigt att bo i trähus i Helsingfors. Trähusen var ofta förfallna och primitiva, endast fattiga och "alternativa romantiker" bodde i dem.
Se och lyssna
Vems är Helsingfors?
1 videoklipp
Vad händer med Helsingfors? Gamla hus rivs och trängs ut av kontor, parkeringsplatser och bilar. Vart flyttar människorna?
Se och lyssna
Sovstad - idyll eller dystopi?
1 videoklipp
Invånarna i förorterna bor i en trygg miljö där barnen kan leka fritt. De har nära till storstaden och naturen. Men hur ser verkligheten ut bakom fasaderna?
Se och lyssna
Gårdsbacka - våldets ansikte
1 videoklipp
Gårdsbacka på 70-talet bjuder på en deprimerande miljö. Förorten skulle ha blivit en idyll. Men istället frodas våldet bland höghusen, i alla fall enligt redaktörerna.
Se och lyssna
Att vara turist i Finland
1 videoklipp
Ywe Jalander har gjort en vacker och associativ dokumentär om sommarturister i Finland.
Se och lyssna
Metron i Helsingfors
1 ljudklipp och 3 videoklipp
1969 beslöt man att en metro skulle byggas i Helsingfors. Det blev 13 år av väntan, mutskandaler och missnöje innan metron öppnades den första juni 1982.
Se och lyssna
Lilla O och Molly på Borgbacken
1 videoklipp
Lilla O och Molly är på besök i storstaden Helsingfors. Molly vill vara kulturell, men Lilla O vill till Borgbacken för att äta glass och korv.
Se och lyssna
Lepakko - för ungdomen?
5 videoklipp
Föreningen för levande musik (Elmu) ockuperade hösten 1979 fredligt ett hus för hemlösa alkoholister i Helsingfors och började rusta upp det till ett musikhus.
Se och lyssna
Tom Sjöberg – Rödbergens porrkung
2 videoklipp
Porrkung, kriminell eller businessman. Vem är Tom Sjöberg? Och vad anser han om sexköp?
Se och lyssna
Valborg, ballonger och studenter
6 videoklipp
I början av 1900-talet, för ett sekel sedan, firades valborg på samma sätt som idag. Man såg ballonger, alkohol och studentmössor i gatubilden.
Se och lyssna
Sebastian trivs inte i stan
1 videoklipp
Sebastian Käll har flyttat med sin mamma och sina två systrar till Helsingfors från landet. Han trivs inte alls. Det är hemskt och sorgligt i staden.
Se och lyssna
Översvämningar i Helsingfors 1948
1 videoklipp
I september 1948 åstadkom höstregnen stora översvämningar i Helsingfors centrum. Människor vadade och cyklar och bilar girade fram längs kullerstenarna på Esplanaden.
Se och lyssna
Trä-Vallgård rustas upp
1 videoklipp
Helsingfors stad beslöt 1979 att bevara Trä-Vallgård som helhet på grund av sitt kulturhistoriska och arkitektoniska värde.
Se och lyssna
Planer för Kampen och Tölöviken 1981
1 videoklipp
Hur skall staden Helsingfors se ut? Varför bygger man så fult och tråkigt? Skall en inlandssjö få finnas i en huvudstad? Dessa är några av de frågor som ställs i Veckans puls 1981.
Se och lyssna
Magasinbränderna i Helsingfors
10 videoklipp
När Musikhuset i Helsingfors planerades väcktes frågan vad man skulle göra med järnvägens gamla rödtegelmagasin framför Riksdagshuset. I maj 2006 brann magasinen ned, och nu är Musikhuset färdigt.
Se och lyssna
Musikhuset står klart
2 videoklipp
Det har varit en lång och knagglig väg för Musikhuset. Initiativet till ett musikhus kom redan 1992. Huset har debatterats och kritiserats mycket efter det.
Se och lyssna
Helsingfors stad höjer biljettpriset i kollektivtrafiken
1 videoklipp
"Vad anser du om det nya biljettpriset i Helsingfors?", frågar man i en gatugallup 1976. Fruktansvärt dyrt, tycker de flesta.
Se och lyssna
Om boende och bostadsrätt
6 videoklipp
Bostadsrätts- eller insatslägenheter är ett mellanting mellan hyresbostad och ägobostad. Till Finland kom de första bostadsrättshusen 1991.
Se och lyssna
Köpcenter - en livsstil
3 videoklipp
På 1980-talet växte stora köpcenter upp i centrum av städer. Det var köpcenter där man inte bara skulle handla varor utan också trivas och vistas. Sådana platser var Forum och Thalia.
Se och lyssna