Elävä arkisto / Arkivet / Kultur /
Författare
1957-2006
Vill du höra anekdoter om de finlandssvenska modernisterna på 20-talet? Eller om den sista tiden med Larry Silván? Då har du hittat rätt. Här kan du hitta intervjuer om och med både finländska och utländska författare.
Bland annat Märta Tikkanen, Erlend Loe, Solveig von Schoultz dyker upp i ljud- och videoklipp och berättar om sina böcker.
De pratar om sina verk och berättar varifrån de tar sin inspiration. Också olika romaner presenteras och recenseras i några av programmen.
I februari 2008 öppnades dessutom Nordiskt författaratlas - en webbsajt för över 130 nordiska författare.
NYCKELORD: författare, intervjuer, litteratur
Se och lyssna
Henry Parland: modern nu och för hundra år sedan
3 ljud- och 4 videoklipp
Henry Parland var en finlandssvensk poet och romanförfattare som dog som 22-åring. Hans texter lever vidare.
Se och lyssna
Robert Åsbacka och Peter Sandström om manlighet
1 ljudklipp
Hur var det att växa upp i Nykarleby som pojke? Är våldet alltid närvarande i pojkars vardag?
Se och lyssna
Peter Sandström - makt och manlighet
1 ljudklipp och 3 videoklipp
"För en modern man räcker det inte mera med att han tjänar pengar och super på veckoslutet". Men hur är det för en pojke att växa upp och bli man? Hur mår den moderna mannen?
Se och lyssna
Robert Åsbacka - sorg och kroppsarbete
1 ljud- och 1 videoklipp
Hur arbetar man med sorgen? Åsbacka har byggt upp en komposition med Estonia-katastrofen och orgelmusik.
Se och lyssna
Gunnar Björling: modernisten med ett eget språk
5 ljudklipp
"Stryk ut, stryk dig, ditt ord, stryk din kontur..." läser Gunnar Björling ur sin egen dikt Hjärtats gata. Möt en av Finlands mest radikala modernister.
Se och lyssna
Solveig von Schoultz
1 ljudklipp
Den finlandssvenska författaren Solveig von Schoultz skrev lyrik, noveller, pjäser både för radio och scen. Här får vi tillbringa en timme i hennes och hennes vänners sällskap.
Se och lyssna
En timme med Walentin Chorell
2 ljudklipp
Den finlandssvenska författaren Walentin Chorell sammanställer en timme med redaktör Rolf Grönblom. Chorell skyggar inte för svåra frågor om konst och liv i sin timme.
Se och lyssna
James Baldwin i Frankrike och USA
2 ljudklipp och 1 videoklipp
James Baldwin (1924-1987) var en svart amerikansk författare, som levde långa tider i Frankrike. Baldwins böcker behandlar ofta rasism och sexualitet. Dessa teman har diskuterats då han besökt Finland.
Se och lyssna
Larry Silván in memoriam
2 videoklipp
"Därför vände jag dem ryggen och gick ut i skogen." Larry Silván, en diktare i Ekenäs som dog ung efter ett ångestfullt liv, presenteras här av de närmaste vännerna.
Se och lyssna
Alfons Åberg och pappa
1 ljudklipp
Alfons Åberg bor med sin pappa. Men var är Alfons mamma? Här får du höra en intervju med Gunilla Bergström som skapat Alfons Åberg.
Se och lyssna
Märta Tikkanen
1 videoklipp
Märta Tikkanen är en författare som väcker starka känslor. Hennes böcker har sålt i hundratusentals exemplar runt om Europa. Men i Finland har hon inte alltid fått ett varmt mottagande.
Se och lyssna
Märta Tikkanen intervjuas om boken Två
1 videoklipp
Märta Tikkanen gav 2004 ut boken Två om sitt äktenskap med Henrik Tikkanen, 20 år efter hans död.
Se och lyssna
Erlend Loe och fakta om Finland
1 videoklipp
Den norska författaren Erlend Loe har fått kultstatus hos en hel generation norrmän. Hans genombrott blev romanen "Naiv. Super.". Här intervjuas han i kulturmagasinet Artur och berättar om sin senaste bok "Fakta om Finland".
Se och lyssna
Jonas Gardell närmar sig Gud med humor
1 videoklipp
Jonas Gardell är främst känd som komiker i Finland. Men han har också skrivit både romaner, pjäser och filmmanus. Han besöker Bettina S för att berätta om sin senaste bok "Om Gud".
Se och lyssna
Jan Guillou om journalister och feminister
1 videoklipp
I dag är Jan Guillou världskänd. Hans böcker säljer i stora upplagor, filmerna som baserar sig på böckerna slår igenom också på den amerikanska marknaden. Petteri Väänänen intervjuar Guillou och diskuterade bland annat feminism.
Se och lyssna
Herman Lindqvist
1 videoklipp
En av Sveriges kanske mest kända historiker dyker upp i det här avsnittet av "Bettina S". Herman Lindqvist har gjort historia både tillgängligt och intressant för de stora massorna.
Se och lyssna
Staffan Bruun
1 videoklipp
I det första avsnittet av "Bettina S" besöker journalisten och författaren Staffan Bruun studion. Där leker han både med leksaker och berättar om sina ganska personliga erfarenheter av "världens äldsta yrke".
Se och lyssna
Stoff - om barnböcker
1 videoklipp
I det här avsnittet vill Stoffs redaktörer med hjälp av M A Numminen och författaren Marita Lindquist upplysa barnen om att det är bra att läsa böcker.
Se och lyssna
Åsne Seierstad skriver om människor i krig
1 videoklipp
Åsne Seierstad blev ett känt namn världen över efter sin journalistiska roman "Bokhandlaren i Kabul". Sedan kom Irakkriget och norska Åsne rapporterade från stridernas Bagdad.
Se och lyssna
Intervju med Jenny Diski
1 videoklipp
Keijo Koivula möter en av sina favoritförfattare: Jenny Diski. De talar om hennes skrämmande föräldrar och om henne själv.
Se och lyssna
Doris Lessing skriver politisk sci-fi
1 videoklipp
Doris Lessing fick Nobelpriset i litteratur 11.10 2007. Här intervjuas hon i Veckans puls 1982.
Se och lyssna
Tua Forsström
1 ljud- och 1 videoklipp
Möt Tua Forsström, en av Finlands viktigaste poeter. Chris Zitting träffar henne i ett vintrigt Drumsö 1983.
Se och lyssna
Joan Harms intervjuar Kihlman
1 ljud- och 1 videoklipp
Christer Kihlmans romaner är ofta isande och skrämmande beskrivningar av parförhållanden, alkoholism och otrohet. Joan Harms är en skarp redaktör, som vågar ställa svåra frågor.
Se och lyssna
Alexander Solzjenitzyn - Gulags röst
3 ljud- och 5 videoklipp
Den ryska författaren Alexander Solzjenitsyn är den som framför andra fäste omvärldens uppmärksamhet på det sovjetiska systemet av fångläger. Han levde 20 år i exil och avled den 3 augusti.
Se och lyssna
Le Clézio i Lahtis 1966
1 ljud- och 1 videoklipp
Den franske författaren Le Clézio får Nobelpriset i litteratur år 2008.
Se och lyssna
Jaan Kross och ett folks minne
1 videoklipp
Jaan Kross (1920-2007) var den mest kända författaren från Estland. Här träffar vi honom i ett författarporträtt från 1993.
Se och lyssna
Vilhelm Moberg
1 ljudklipp
Vilhelm Moberg växte upp i ett fattigt bondehem i Småland. Redan som ung ville han skildra bondelivet på ett realistiskt sätt. Något som ledde till en bokserie som i dag hör till den klassiska nordiska litteraturen.
Se och lyssna
Modernisterna på Karelska näset
1 ljudklipp
Ralf Parland berättar om en konstnärskoloni i Kuokkala på Karelska näset, dit en mängd författare och konstnärer vallfärdade under 1920-1930-talet för att vistas tillsammans.
Se och lyssna
Quosego - tidskrift för modernismen
1 ljudklipp
Cid Erik Tallqvist talar här om modernisterna på 1920-talet utgående från tidskriften Quosego.
Se och lyssna
Hitomi Kanehara: Ormar och piercing
1 videoklipp
Den japanska författarinnan Hitomi Kaneharas roman Ormar och piercing blev en enorm succé. I den visar Hitomi Kanehara på Japans mörkare sidor.
Se och lyssna
Jan Guillou hemlig KGB-agent?
1 videoklipp
Var den berömda författaren Jan Guillou en KGB-agent? Leif GW Persson är inte överraskad: "Guillou är barnsligt förtjust i spionage".
Se och lyssna
Bo Carpelan
3 ljudklipp
Bo Carpelan (1926-2011) var en av Svenskfinlands mest mångsidiga författare. Men han har också sysslat med litteraturvetenskap, varit recensent och biblioteksman.
Se och lyssna
Mat och liv med Vivi-ann Sjögren
1 videoklipp
Viv-ann Sjögren förvandlar det mesta till mat. Hon friterar maskrosknoppar i Esbo och kockar havsdjur i Andalusien.
Se och lyssna
900 dagar av svält i Leningrad
1 ljudklipp
Belägringen av Leningrad räckte närmare 900 dagar (september 1941 till januari 1944). Under den tiden dog närmare en miljon leningradbor av svält. Det fanns ingen mat, man åt sina keldjur och i värsta fall människor. Författaren Eino Hanski berättar med en saklig röst om fruktansvärda grymheter.
Se och lyssna
Kjell Westö arbetar sig fram till berömmelse
7 videoklipp
Kjell Westö har en lång författarkarriär bakom sig. Varje bok han ger ut har varit ett stort projekt med mycket arbete. De flesta av Westös böcker blir också storsäljare.
Se och lyssna
Karl Ove Knausgårds kamp
1 videoklipp
En roman på sex delar om en mans kamp i sin vardag, om hans barndom, ungdom och vuxna liv. Orkar någon läsa detta? Och varför skriva sådant?
Se och lyssna
Tomas Tranströmer - ljuvlig och verklig
2 ljudklipp
Tomas Tranströmer tilldelades Nobelpriset i litteratur 2011 för att han "i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga". Redaktörerna i Radio Vegas studio har nära till tårarna av ljuvlighet!
Se och lyssna