Monika Fagerholm sijoittaa murhamysteerinsä läntisen Uudenmaan idylliseen pikkukaupunkiin. Sattumoisin se on myös vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet'n kesäkaupunki, ja lukijana hän on nyt huolissaan, tuleeko mansikkaleivoksia nauttiessa veren maku suuhun. Painajaismainen, arvoituksellinen, koukuttava Lola ylösalaisin (2012) on kesän viimeisen kirjakeskustelun innoitus TV1:ssä sunnuntaina 18.8. klo 20.00.
Matti Volvo Markkanen kertoo olleensa KGB:n agentti Lontoossa 1960-luvun alussa. Hänen mielestään John Le Carré tiesi, mistä puhui suurmenestyskirjassaan "Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja" (1974). Markkasella oli puheidensa mukaan sama heikko kohta kuin Le Carrén päähenkilöllä George Smileyllä: rakkaus. 10 kirjaa rikoksesta TV1:ssä sunnuntaina 11.8. klo 20.00.
Blogisti ja toimittaja Emilia Kukkala luki Sivullisen ensimmäistä kertaa koulussa. Silloin häntä ärsytti Albert Camus´n romaanin päähenkilön passiivisuus. Nyt, 25 vuoden kypsässä iässä, hän jo symppaa Meursaultia, rikollista josta tulee moraalisen paniikin uhri, kirjan ainoan suunnitelmallisen murhan kohde. Mestariteoksen äärellä Camus´n 100-vuotisjuhlia korkkaavat myös Timo Harakka ja Anna Kortelainen - TV1 sunnuntaina 4.8. klo 20.00
Raymond Chandler halveksi perinteisiä salapoliisiromaaneja. Hänen kirjojensä keskiössä ovat yksityisetsivä Philip Marlowen sanailu ja filosofointi, sekä nouseva mahtimetropoli, Los Angeles. 10 kirjaa rikoksesta -sarjan vieras Kari Häkämies on partioinut miljoonakaupungin öisillä kaduilla poliisiautossa pumppuhaulikon kera. Sunnuntaina 21.7. hän kertoo, millaista on olla lain oikealla ja väärällä puolella.
Maj Sjöwall ja Per Wahlöö loivat 60-luvulta alkaen perustan skandinaavisen dekkarin maailmanmaineelle. Heti alusta pitäen pohjoismainen rikoskirjallisuus oli yhteiskuntakriittistä, etsi ja esitteli hyvinvointivaltion pimeitä puolia. Ohjaaja-näyttelijä Leea Klemola on Martin Beck -sarjan ystävä - eikä ihme, hänhän ilmoittaa rakastavansa poliiseja. Kesän kuplivin kirjakeskustelu TV1:ssä sunnuntaina 14.7. klo 20.00.
Berlin Alexanderplatz (1929) tavoittaa kuohuvan hetken juuri ennen katastrofia - suurta lamaa ja natsien valtaannousua. Päähenkilö Franz Biberkopf vannoo, ettei ryhdy rikoksiin - mutta rikollisena aikana, rikollisessa kaupungissa hänellä ei ole vaihtoehtoa. 10 kirjaa rikoksesta -sarjassa 6.7. klo 20.00 (TV1) vieraana psykiatrisen vankimielisairaalan johtaja Hannu Lauerma, rikollisen luonteen ja pahuuden asiantuntija.
Salapoliisi Sherlock Holmes esiintyi ensi kerran 125 vuotta sitten. Hänen vetovoimansa on tänä päivänäkin vailla vertaa, kuten uudet elokuvat ja tv-sarjat todistavat. Holmesiin ruumillistuu usko tieteen voimaan ja ihmisen älyyn. Iron Sky -elokuvan ohjaaja Timo Vuorensolan silmin Holmes onkin huikea scifi-sankarihahmo, jonka ihmevempeleet sijaitsevat korvien välissä. 10 kirjaa rikoksesta TV1 sunnuntaina 30.6. klo 20.00.
Järjestäytynyt rikollisuus ei ole rikollisuutta: se on tavallista liiketoimintaa ja politiikkaa - lain tuolla puolen. Kansanedustaja Silvia Modig näkee Kummisedän Don Corleonen taitavana poliitikkona, jonka tarjoama järjestys on houkutteleva vaihtoehto muun yhteiskunnan "moraaliselle rappiolle". Hän itse perusti oman mafiaperheensä jo teinityttönä Kummisedän mallin mukaan.
Pappi, bloggari, talonvaltaaja, tuomari.* Jokaisella on rikos tunnollaan. Tässä blogissa Timo Harakka julkaisee kesän kirjasarjan esitutkintapöytäkirjat joka perjantai. (* ja vakooja!)