Patukoita, pikkutarkkaa työtä ja perheväkivaltaa

Nokian kumipamppu oli Suomen poliisin käytössä seitsemän vuosikymmenen ajan. Tänä päivänä varustevyöllä on kannossa kevyempi ja pienempään tilaan mahtuva teleskooppipatukka, tuttavallisemmin tkp. Aamukahdeksalta Antti Mäenpää kurssikavereineen kokoontuvat painisaliin vääntämään merimiespainia ja punnerruksia: olkapäiden on oltava hyvin lämmiteltynä, sillä tkp:n käyttö on rajua puuhaa.
- Teleskooppipatukan teho perustuu sulkuporttiteoriaan, voimankäyttökouluttaja Jani Vainio kertoo. Iskun on tarkoitus lamaannuttaa lihas ja estää näin toisen kyky toimia. Vainio tenttaa opiskelijoilta etukäteen annettujen papereiden tietoja esimerkiksi siitä, mille alueille lyöminen on kielletty ja mihin isku taas kannattaa suunnata.
Sen jälkeen seuraa muutama fyysisesti erittäin rankka tunti, kun kokelaat treenaavat liikeratoja ja lopulta itse lyömistä. Tkp:n käyttö vaatii todella paljon tekniikkaa ja voimaa, patukka ei todellakaan hoida työtä poliisin puolesta.
- Iskuvoima on tärkeintä, Vainio selittää. Jos patukkaa ei näyttökokeessa saa vyölleen kantoon, kyse on lähes aina lyöntivoimasta. Jos tkp:llaa ei saa tehtyä tarvittaavaa vaikutusta yhdellä iskulla, on se vain vaarallinen väline itselle.
Näiden sanojen myötä harjoittelu on kokelaiden omalla vastuulla. Treenaamisen hedelmät punnitaan myöhemmin näyttökokeessa.

Pikkutarkkaa työtä

Sormenjälkien ottaminen on tärkeä ja usein työssä tarvittava osa rikospaikkatutkintaa, joka jokaisen poliisin on osattava. Optiset laiteet ilmoittavat käyttäjälle, koska jälki on hyväksytyn laatuinen, mutta näitä erittäin kalliita koneita on käytössä vain rajoilla ja isoissa poliisipiireissä. Niinpä perinteinen mustemenetelmä on edelleen yhtä ajankohtainen kuin vuosikymmeniä sitten. Antti Mäenpää ja kurssikaveri tarttuvat mustetuubin, puristavat lasilevylle muutaman pisaran ja alkavat telata.
- Mustetta on sopivasti, kun lasin alla oleva pinta kuultaa läpi. Jos se taas on musta kuin rikollisen synkkä mieli, täytyy mustetta imeyttää hieman pois, kouluttaja Seppo Janhunen kertoo taatusti mieleen jäävän muistisäännön.
Sormi kerrallaan kokelaat ottavat parinsa jäljet. Sen jälkeen vuorossa on koko kämmen ja ns. karatejälki. Käden sivun jäljentäminen on perua ajoilta, jolloin huomattiin, että talousrikollisia saatiin kiinni nimen omaan tämän jäljen avulla. Paperille kirjoitettaessa kun merkiksi jäi nimen omaan tuo "karatekohta" eli ranteesta pikkusormen päähän kulkeva sivu.
Käsipesun jälkeen poliisikokelaat suuntaavaat viereiseen luokkaan, käynnistävät tietokoneen tutustuakseen sähköiseen afis- sormenjälkisysteemiin.

Perheväkivaltaa

Antti Mäenpää ja partiokaveri saavat hälytyksen kotikäynnille. Oven avaa naispuolinen kurssikaveri, jonka silmä on meikattu mustaksi ja nenästä valuu tekoverta. Partio jututtaa naista käytävässä ja saavat selville, että jälkien takana on tv -huoneessa istuskeleva aviomies. Antin partiokaveri jututtaa epäiltyä pahoinpitelijää, jonka mukaan aamu on sujunut aivan normaalisti.
- Vaimo kävi kaupassa ja kaatui sitten täällä kotona, mies selittää ja puristelee samalla kättään nyrkkiin. Rystyset ovat ruhjeilla.
Mukiloitu nainen itkee Antille, ettei halua tehdä ilmoitusta.
- Viekää se vain pois, mua pelottaa. Mutta mä en halua mitään juttua, mä rakastan mun miestä, nainen toistaa toistamistaa. Rikosilmoitus tapahtumasta kuitenkin seuraa.
Lopulta mies alkaa viereisestä huoneesta uhoamaan ja uhkailemaan naista. Partio korjaa miehen säilöön.
- Taas valehtelit, kyllä edes tän löydät, aviomies raivoaa vielä poliisikokelaiden taluttaessa häntä asunnosta ulos.
Palautetilanteessa kouluttaja kyselee Antilta ja hänen partiokaveriltaan kiinniottamisperusteita ja muita vastaavassa tilanteessa puntaroitavia asioita. Poliisikokelaat osaavat perustella toimintaansa, vaikka kaikki on vielä kovin uutta. Väkivallan kohdetta esittänyt kurssikaveri tosin kertoo, että tunsi olonsa turvattomaksi niissä kohdissa, kun hänet jätettiin yksin.
Palautteen jälkeen kouluttaja kääntyy kohti Poliisi tv:n kameraa.
- Sama harjoitus vielä kuusi kertaa tänään ja kaksitoistakertaa huomenna. Nyt lounastauolle.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä