Kinnasneula – neulakinnas

Julkaistu perjantaina 04.03.2011 6 175

 

Neulatekniikalla saa kauniit, lämpimät ja kestävät kintaat.

Kun talvet muistuttavat muutenkin entisaikain talvia, tarvitaan kunnon varusteita lunta ja pakkasta vastaan. Neulatekniikalla saa kauniit, lämpimät ja kestävät kintaat.

 

Toimittaja Hannamari Hoikkala päätti opetella tekniikan käyttäen mallina ukkinsa vanhoja kintaita.

 

Kestäviä ja lämpimiä kintaita

 

Kinnasneulatekniikka on ikivanha, jo muinaisessa Egyptissä tunnettu tapa valmistaa vaatteita, jossa lankaa pujotellaan neulalla purkautumattomaksi neulokseksi. Suomessakin se oli vuosisatojen ajan suosituin ompelutekniikka, ja vanhimmat löydöt ovat rauta-ajalta.

 

Kun 1600-luvulla lännestä saapui uusi nopeampi menetelmä, puikoilla neulominen, tämä vanha tekniikka hävisi suuresta osasta maatamme. Se säilyi kuitenkin suosiossa erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa aina noin 1950-luvulle asti. Eri ompelutekniikoita tunnetaan ympäri maailmaa ainakin 12. Insertissä käytetty tapa on niin sanottu suomalainen tekniikka.

 

Neulakintaat olivat suosittuja työkintaita miesten parissa kestävyytensä ja lämpimyytensä ansiosta, ja niitä pidettiin usein rukkasen sisässä lisälämmikkeenä. Koska ranteensuu tehtiin rukkasen tapaan väljäksi, kintaan pystyi tarvittaessa heittämään kädestä ilman toisen käden apua.

 

Kintaiden kestävyys johtuu siitä, että pujottelutekniikan ansiosta ne ei purkaudu. Tästä syystä iäkkäätkin kintaat ovat usein hyväkuntoisia. Toisaalta se tarkoittaa sitä, että jos tekee virheen, purkaminen on työlästä. Kinnasompelu on siis aika pikkutarkkaa hommaa. Pienet virheet eivät kuitenkaan haittaa, ne tekevät työstä persoonallisen näkösen.

 

Viime vuosina kiinnostus kinnasneulatekniikkaa kohtaan on jälleen kasvanut. Esimerkiksi keskiaikaharrastajien keskuudessa neulakintaiden ja -rannekkeiden teko on suosittua. Samalla tekniikalla voi toki valmistaa muitakin vaatekappaleita. Tekniikan nimi juontuu siitä, että neulalla on tehty pääasiassa kintaita. Kursseja järjestävät esimerkiksi työväen- ja kansalaisopistot, Karjala-seura sekä Martat.

 

Runsaasti ohjeita

 

Koska loistavia ohjeita ja videoita on jo valmiina saatavilla verkossa, tyydyn tässä antamaan vinkkejä alkuun sen pohjalta, mitä olen itse oppinut.

 

Aivan loistavat opetusvideot, liittyvät Krista Vajannon neulakintaista tehtyyn pro gradu-työhön.

 

Hyvät kuvalliset ohjeet!

 

Yleistä tietoa neulasta

 

Kinnasompeluun käytetään vanhat langanpätkät

Strömsössä Lee Esselström teki ranteenlämmittimet kinnasneulatekniikalla syksyllä 2008, ja Olotilasta löytyy Leen loistavat opasvideot hänen käyttämäänsä tekniikkaan. Hyvä esimerkki siitä, että samalla tekniikalla voi siis tehdä muutakin kuin kintaita!

Leen käyttämä ompelutapa eroaa hieman Hannamarin käyttämästä ns. suomalaisesta tekniikasta (Hannamarin lähteenä on ollut Krista Vajannon opetusvideo).

 

Linkkejä neulakintaista tehtyihin pro graduihin:

 

Euran emännän neulakintaat

Kinnasneulatekniikan verkkomateriaalia

 

Lisäksi vanhoista koulun käsityöoppikirjoista löytyy apua, esim:

Ritva Koskennurmi-Sivonen, Katri Mikkilä: Peruskoulun neulekirja (1984)

Pulmu Hellevuo, Toini Niemi ja Kerttu Aho: Tekstiiliopas 1: Lankatyöt (1976)

 

 

Hannamari opastaa

 

Kintaisiin tarvitaan villalankaa sekä tarkoitukseen sopiva neula, joka tehdään yleensä puusta, luusta tai metallista.

Neulojen ulkonäkö vaihtelee, alla olevassa kuvassa on Hannamarin mummon vanha neula.

 

 

 

Täysvillainen ja käsittelemätön lanka sopii kinnasneulatyöhön parhaiten, mutta muutkin villalangat käyvät. Kokeilemalla selviää, miten lanka soveltuu työhön.

 

Insertissä käytettiin seuraavia lankoja: valkea Létt-Lopi, vihreä Novitan Puro ja harmaa Drops Alaska.

 

Ennen vanhaan arkikintaat olivat yleensä harmaita ja pyhäkintaat valkoisia. Nykyisin langoissa on enemmän valinnan varaa, ja värikkäällä langalla saa aikaan hauskaa jälkeä. Vinkki: kannattaa aloittaa kokeilut vaalealla langalla, siinä erottaa langat ja silmukat paremmin.

 

Langan laatu vaikuttaa neuleen pinnan ulkonäön lisäksi siihen, miten lanka käyttäytyy ommeltaessa ja lankaa jatkettaessa. Neulakinnasompelussa lankaa ei oteta suoraan kerältä, vaan sitä työstetään pätkä kerrallaan ja jatketaan tarpeen mukaan.

 

Täysvillaista, käsittelemätöntä lankaa voi jatkaa palmikoimalla vanhan ja uuden pätkän päät toistensa lomaan tai kostuttamalla päitä ja huovuttamalla ne yhteen käsien välissä. Toki langanpäät voi myös jättää nurjalle puolelle ja päätellä myöhemmin, mutta kukapa päättelystä suuresti nauttii.

 

Langan voi katkaista käsin, jos käsivoimat riittävät. Saksia käytettäessä lankaa ei kannata leikata suoraan, vaan viiltää se poikki kuin veitsellä. Näin katkaisukohdasta ei tule liian siistiä ja pätkän voi helpommin yhdistää seuraavaan.

 

Aluksi voi harjoitella lyhyemmillä, muutaman metrin pätkillä, mutta kun vauhtiin pääsee, onnistuu paljon pidempienkin langanpätkien käsitetly. Pitkän langan käsittelyä helpottaa, jos sen haahloaa piustaksi eli virkkaa käsin löysiksi ketjusilmukoiksi. Silmukoita puretaan vähitellen työn edetessä ja langan lyhetessä.

 

Kintaat aloitetaan sormien päästä, ja työ tehdään spiraalina kohti ranteen suuta. Neulakintaisiin on vaikea antaa tarkkoja silmukkamääräisiä ohjeita, sillä ne tehdään yksilöllisesti käyttäjän käden koon mukaan. Jokaisesta tulee siis omannäköisensä luomus. 

 

 

Reunaan rapuvirkkaus

 

Valmiit kintaat voi koristella virkaten tai kirjailuilla. Insertin harmaiden kintaiden punainen reunus on rapuvirkkausta. Halutessa valmiit kintaat voi huovuttaa, jolloin niiden lämmöneristävyys kasvaa entisestään.

 

 

 

Puoli seitsemän

 

 

Suosittele175 Suosittelee

lauantaina 05.03.2011

Olisin halunnut täsmällisen ohjeen aloitukseen. Katsoin puoliseitsemän ohjelman ja yritin siitä päästä alkuun, mutta se peukalon ympäri kiertäminen, että mihin suuntaan se kierto on ja pidetäänkö niitä kahta aloitussilmukkaa siellä peukalon alla ja miten.

lauantaina 05.03.2011

puoliseitsemän ohje oli suuntaa antava,aloittajalle siitä ei paljoa selvinnyt,Ei myöskään se ,että myydäänkö ? neiloja jossakin.

maanantaina 07.03.2011

Itse ostin kinnasneulan käsityöalan liikkeestä noin 10 vuotta sitten.Niitä oli puisia ja metallisia.Sieltä sain myös kirjalliset ohjeet.Paras neula oli mummivainaan kuparinen neula,mutta kyllä uudemmillakin pystyy kintaat tekemään.

tiistaina 08.03.2011

Hei Elina ja muut katsojat,

onpa mukava kuulla, että löytyy kinnasneulatekniikasta kiinnostuneita! Tein tällä kertaa yleisemmin aihetta käsittelevän jutun, koska halusin kertoa myös kinnasneulatekniikan historiasta. Keskityin insertin rajatussa ajassa lähinnä jakamaan omia huomioitani tekotapaa kokeiltuani, toivottavasti ne ovat muille tekijöille hyödyllisiä.

Aiheesta on saatavilla aivan loistavia havainnollistavia videoita, linkit löytyvät tuolta vinkkilistasta sivun yläreunasta, sekä Krista Vajannon graduaineistoon kuuluviin videoihin (kintaat) että Strömsön Leen videoihin (rannekkeet). Listasta löytyy vinkkejä myös muista ohjeista.

Neuloja myyvät hyvin varustetut käsityöliikkeet. Halutessaan (ja osatessaan!) neulan voi toki myös valmistaa itse. Voi myös kokeilla pitkällä ja tylpällä parsinneulalla.

Itse tykkäsin tästä tekniikasta tosi paljon. Aluksi meni hetki aikaa pähkäilyyn, mutta kun vähän aikaa jaksoi syhrätä langan kanssa, niin kyllä se siitä lähti... Ja ovat muuten lämmittäneet nuo kintaat mukavasti helmikuun pakkasissa!

Ystävällisin terveisin,
Hannamari

keskiviikkona 23.03.2011

Tässäpä kaikille opettelijoille linkki sivustoon, jonne on koottu valtaisa määrä neulakinnaspistoja.
Paljon enemmän kuin kaksitoista

http://www.neulakintaat.fi/

Tekijällä eli Sanna-Mari Tonterilla on myös blogi, jossa hän esittelee omia töitään.

Kehtaan tässä mainostaa myös omaani...
http://hibernaatio.blogspot.com/

Neulalla kun voi tehdä muutakin kuin kintaita :)

torstaina 07.04.2011

Pitää saada parenmat ohjeet. Neulakinnastekkninen. Kun ei kukaan osaa aloittaa lapasen tekoa.
Se alku on kovin vaikea! Laittakaa meille kunnon ohjeeet. Että pääsee kunnolla alkuun!
MIten, ja missä lanka kulkee, ja neula. Ym. Siihhen asti pääsemme, kun lanka on alussa "kaksinkerroin" (se helppo).Mutta se jatko ei vaan aukea!

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä