maanantaina 14.02.2011

Vaikka kuvafirman valinnan tekee yleensä koulun johtokunta, kylkiäiset menevät suoraan oppilaiden käyttöön; eivät opettajat tai rehtorit niistä hyödy. Eli "lahjusten" perusteella valitaan se kuvaaja, josta koulu (=oppilaat) saavat eniten hyötyä. Ja koulujen määrärahathan ovat nykyään aika niukat, joten..

Itseäni ällöttää kaikista eniten turhien kuvien määrä; kaikista oppilaista ja opettajistahan otetaan kuvat ja ne yleensä myös vedostetaan ja sitten vasta katsotaan, mitä asiakas ostaa. Hirveää tuhlausta ja saastuttamista!

Yhtenä vuonna lapseni koulukuvat (Viikin Norssissa) otti firma, joka laittoi kuvaehdotukset nettiin ja siellä huoltajat saivat itse räätälöidä itselleen sopivat kuvat; valita parhaat otokset; tehdä rajaukset ja lisätä tekstit ja kehykset jne. Aivan loistava juttu, aivan mahtava! Enkä kokenut maksavani turhasta, koska valitsin vain sellaiset kuvat, mitä todella halusin. Jostain syystä tuo firma ei enää seuraavina vuosina ollut ottamassa kuvia vaan koulu palasi samaan tuhlauksen kulttuuriin.

En oikein ymmärrä tätä suurta valituksen määrää. moni vanhempi myöntää, että kuvia tulee ostettua vain sen takia, että unohtui palauttaa eikä viitsinyt tarkistaa. Ja enemmän harmitellaan hintaa ja omaa persettä kuin vaikkapa sitä suurta myrkkyjen ja tuhlattujen luonnonvarojen määrää, minkä nykyinen kuvapolitiikka kylkiäisineen aiheuttaa. Olisiko se jotenkin ok, jos vain vanhemmat eivät joutuisi maksamaan liikaa euroja?

Joku ehdottaa sitä, että koulut voisivat itse kilpailuttaa kuvausfirmojen tarjoukset ilman kylkiäisiä ja näin säästyneet rahat ohjattaisiin sitten suoraan esim. oppilaskunnalle. Hyvä ehdotus. Siihen vain ei useimmissa kouluissa ole henkilökunnalla mitään resursseja. Mutta jos vaikka vanhempaintoimikunta ottaisi asian tehtäväkseen, en usko, että koululla olisi mitään sitä vastaan. Ja luulenpa, että kuvausfirmatkin voisivat tehdä tarjouksia, joihin ei sisältyisi kylkiäisiä.

Sitten tuleekin enää se vanhempien viitseliäisyys/ajankäyttö/energiakysymys. Että "meidänkö pitää?" Onko niin, että on helpompaa valittaa kuin tehdä jotain asian hyväksi?

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä